Politie moet vaker en sneller naar problemen luisteren

Het gaat niet zo goed met de Bredabaan in Merksem. Althans niet met het eerste stuk van de wel zeer lange straat. Daar waar de Bredabaan geen winkelstraat meer is, maar een strook met woningen, cafés en enkele andere neringdoenden, maakt een groepje drugsdealers de dienst uit. De mannen domineren het caféleven en zijn bij protest van de uitbaters niet te beroerd om ramen of andere delen van het interieur te vernielen.

Gva.be

Alvast voor een café-uitbater is de maat vol. Hij sluit vrijdag zijn zaak. Een collega van de man klaagt steen en been en nog een andere cafébaas houdt stand door zijn kroeg vol camera’s te hangen. Betaald uit eigen zak. Sommige buurtbewoners zullen misschien opmerken dat het hier om cafés gaat die tot in de late uurtjes open zijn. En dergelijke etablissementen lokken niet altijd even fraai volk.

Dat klopt voor een deel, maar dat betekent nog altijd niet dat drugsdealers vervolgens hun gang kunnen of mogen gaan. En waar zit de politie? Die komt ter plaatse als ze opgeroepen wordt, maakt een proces- verbaal op als het kan en sluit verdachten op als die er zijn.

Dat is mooi, maar niet voldoende. De café-uitbater, die er vrijdag de brui aan geeft, heeft een brief geschreven naar de korpschef. Een antwoord is er nog niet, want de politie gaat de problemen aan de Bredabaan eerst onderzoeken.

Het is niet aan ons om te oordelen of dat onderzoek eerder te vroeg of te laat komt. Maar als we de café-uitbaters mogen geloven, is er tot op heden nog geen enkel rechtstreeks contact met de politie of het districtsbestuur over de problemen in hun stukje straat geweest. Dat begrijpen we niet.

Als een buurt gedurende een langere periode met een reeks van incidenten wordt geconfronteerd, lijkt het ons logisch dat er overleg komt of eigenlijk al had moeten zijn tussen de politie en de benadeelden. Misschien zorgt dit niet per direct voor de gewenste maatregelen. Maar het geeft buurtbewoners en middenstanders in ieder geval het gevoel dat hun problemen ernstig worden genomen.

Dit gesprek hoeft niet door de korpschef zelf te gebeuren. Die heeft daarvoor voldoende mensen in dienst. Wijkagenten bijvoorbeeld. We kunnen er niet omheen dat de klantvriendelijkheid van de politie in dit soort van gevallen nog altijd niet is wat ze zou moeten zijn.

door Patrick Van de Perre

Vastgoed

Jobs in de regio