Regionale media kunnen wonderen verrichten

Er wordt wel eens volkomen ten onrechte neerbuigend naar regionale televisie gekeken. Want wat stelt dat regionale gedoe nu voor in vergelijking met de actieradius van de nationale zenders, die de hele wereld binnen hun blikveld hebben?

Gva.be

In werkelijkheid moeten de regionale media heel veel doen met weinig mensen en weinig financiële middelen. Dat verplicht hen tot een dynamisme en een creativiteit die bijvoorbeeld het enorme apparaat van de openbare omroep moeilijk kan ontwikkelen.

Zondag zendt de Antwerpse zender ATV de 500ste aflevering uit van zijn politieke praatshow Wakker op zondag. Dat programma startte in februari 2000 omdat de toenmalige hoofdredactie van ATV vond dat er tussen de nieuwsuitzendingen van vrijdag en maandag toch ook nog wel iets mocht worden uitgezonden.

De hoofdredacteur kocht in de Kloosterstraat een brocantedecor bij elkaar met allerlei curiosa, zoals een heiligenbeeld en grote poppen van The Blues Brothers. Dat was het begin van Wakker op zondag. Tijdens de eerste afleveringen zaten de gasten allemaal samen aan een lange tafel, geïnspireerd door de keten Het dagelijks brood. Gasten die tegen het einde van de uitzending zouden spreken, moesten soms drie kwartier lang in beeld zitten te wachten. Die uitzendingen uit de begintijd zijn nu waarschijnlijk niet meer te bekijken zonder een glimlach.

Maar gaandeweg heeft Wakker op zondag zich ontwikkeld tot een Antwerps monument. Sinds 2000 hebben vrijwel alle premiers van dit land er ooit wel eens hun opwachting gemaakt. Elke zondagochtend ontvangen presentatoren Karl Apers en Bieke Ilegems de politici en andere prominenten die in de loop van de voorbije week een opmerkelijke rol hebben vertolkt in andere media. En daarnaast voeren ze ook muzikale en andere gasten op die het publiek in de juiste stemming moeten brengen om het vaste politieke debat van een half uur aan te kunnen.

De 500ste uitzending van Wakker op zondag heeft een mooi stel gasten: Europees commissaris Karel De Gucht, de federale ministers Monica De Coninck en Annemie Turtelboom, Vlaams ministerpresident Kris Peeters en burgemeester Patrick Janssens. Dat geeft aan welke positie het programma in twaalf jaar heeft verworven. Wij wensen onze collega’s van ATV veel geluk met hun jubileumuitzending, en met de volgende vijfhonderd.

Lex Moolenaar Senior writer gvabrieven@concentra.be

MEER OVER Ons standpunt

Nu in het nieuws