Terugkeer indexdebat valt niet te vermijden

Print
De discussie over een aanpassing van het indexmechanisme is voor maart, als het rapport van de Nationale Bank volledig af is. Daarmee is het lastige en delicate thema geëvacueerd uit de onderhandelingen over de begrotingscontrole van eind deze maand. Als premier bepaalt Elio Di Rupo de agenda van de regering en hij blijft zijn werkwijze trouw door punt voor punt de problemen aan te pakken. Twee paarden tegelijk laten vertrekken, hoort niet bij zijn methode.
De partijen van de meerderheid zijn grondig verdeeld over de noodzaak om het indexsysteem aan te pakken. De socialisten, partijen en vakbonden kamperen op hun eeuwige dogmatische standpunt dat neerkomt op niet raken aan de index. Morrelen aan de index is en blijft een taboe. Ze verwijzen naar de cruciale passus in het regeerakkoord over het behoud van de automatische indexering. De liberale partijen pleiten evenwel niet voor de afschaffing, maar voor een ingrijpende herziening van het mechanisme om de oplopende kostenspiraal voor de ondernemingen te doorbreken. Om de andere dag laat Open Vld-voorzitter Alexander De Croo een ballonnetje op. De liberalen krijgen steun van de patronale organisaties. De twee coalitiepartners staan hier lijnrecht tegenover elkaar. Het debat wordt hard tegen onzacht en kan de samenhang van de regering behoorlijk op de proef stellen.

De druk van Europa om iets aan onze index te doen neemt intussen toe omdat het land in alarmerend tempo minder uitvoert en fors aan concurrentiekracht inboet. Veel indruk heeft de Europese waakhond op de socialisten niet gemaakt, want Johan Vande Lanotte voert aan dat Frankrijk en Groot-Brittannië geen indexsysteem hebben en toch ook 20 procent van hun exportkracht hebben verloren. Hij verwacht meer heil van de bevriezing van de energieprijzen. Nu wordt de kleinste verhoging onmiddellijk doorgerekend aan de consument en de ondernemingen, wat de inflatie sterk aanwakkert. Zo sukkelen we in een straatje zonder einde. Het indexdebat is even uitgesteld, maar het komt onvermijdelijk terecht bij de regering. Mirakeloplossingen bestaan niet. Er moeten keuzes worden gemaakt om de inflatie terug te dringen en het concurrentievermogen van onze bedrijven weer op niveau te hijsen.

door Dirk Castrel

.

Nu in het nieuws