We kunnen Sharia4Belgium maar beter niet onderschatten

De Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois onderzoekt of de Belgische nationaliteit van Fouad Belkacem kan worden afgenomen. Belkacem, die zichzelf Abu Imran noemt, is het boegbeeld van Sharia-4Belgium. Hij werd vorige week nog door de correctionele rechtbank veroordeeld tot twee jaar cel en 550 euro boete wegens het aanzetten tot haat tegen niet-moslims en de belaging van voormalig VB-voorzitter Frank Vanhecke.

Gva.be

Ik heb vaak een dubbel gevoel als het om Sharia4Belgium gaat. Geven we dat handjevol extremisten niet te veel aandacht? Volgens heel veel weldenkende moslims gaat het tenslotte om een groep van hooguit twintig radicalen, die met hun schreeuwerige pleidooi voor de invoering van de islamitische rechtspraak in België ook in hun eigen gemeenschap vooral spottende reacties uitlokken.

Maar niet iedereen denkt er zo over. Fatima Bali, de voormalige districtsschepen uit Borgerhout die midden in de moslimgemeenschap staat, zegt dat sommige leden van Sharia4Belgium uit gerespecteerde families komen en dat hun rebelse gedrag aanstekelijk werkt op heel wat jonge gasten van Marokkaanse origine.

Ook Alain Winants, de administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, vindt dat we Sharia4Belgium niet mogen onderschatten. Volgens hem draagt de beweging met haar steeds harder wordende uitspraken bij tot de sluipende radicalisering van moslims met een salafistische inslag, die de westerse waarden verwerpen. Bovendien verenigt ze extremisten van verschillende nationaliteiten - Marokkanen, Tsjetsjenen, bekeerde Belgen - en dat is een nieuw fenomeen.

Fouad Belkacem vertegenwoordigt in elk geval een groepering die niet bepaald een constructieve bijdrage levert aan onze samenleving, om het mild uit te drukken. Bovendien is hij nu al veertien keer veroordeeld door de politierechtbank en vier keer door een correctionele rechter. Belkacem en zijn gelijkgestemden stellen zich openlijk op tegenover ons democratisch stelsel en onze rechtsstaat, terwijl ze wél gretig profiteren van het democratisch recht op vrije meningsuiting dat een van de pijlers van die rechtsstaat vormt.

Ik denk niet dat het ontnemen van de Belgische nationaliteit Belkacem de mond zou snoeren, wellicht integendeel. Misschien dat het daadwerkelijk laten uitzitten van een celstraf een beter middel is om hem op zijn rechten en plichten te wijzen.

door Lex Moolenaar

MEER OVER Ons standpunt

Nu in het nieuws