KBC wil dit jaar nog meer staatssteun terugbetalen

KBC wil dit jaar nog meer staatssteun terugbetalen

KBC wil dit jaar nog meer staatssteun terugbetalen

Print
De Belgische bank-verzekeraar KBC wil dit jaar nog meer staatssteun terugbetalen dan de 500 miljoen die eerder al werd afgelost. De bank blijft ook bij haar voornemen om het volledige pakket van 4,67 miljard euro af te lossen tegen eind 2013. "We zijn ervan overtuigd dat dit zal lukken.
De uitvoering van ons herstructureringsplan zal ons toelaten om dit te doen", verklaarde CEO Jan Vanhevel donderdag bij de voorstelling van de resultaten voor 2011.

KBC ontving in 2008-2009, op het hoogtepunt van de financiële crisis, voor zo'n 7 miljard euro staatssteun van de federale en Vlaamse overheid. Een groot deel, ruim 5 miljard euro, moest voor eind 2013 terugbetaald worden. De rest over een langere looptijd. KBC moet bij die terugbetaling ook een strafrente betalen, die nu lager uitvalt dan aanvankelijk gedacht. Om de steun terug te betalen werkt de bank-verzekeraar aan een combinatie van desinvesteringen, afbouw van de risicoportefeuille en het maken van winst. Vanhevel wees er donderdag op dat de risicogewogen activa de voorbije drie jaar met 27 procent of 43,3 miljard euro zijn afgebouwd, wat meer is dan verwacht. De CDO-portefeuille werd zowel in looptijd als in omvang verminderd. "In theorie zullen we dan ook geen beroep moeten doen op de staatsgarantie", klonk het donderdag. Die staatsgarantie bedroeg aanvankelijk 20 miljard euro maar is intussen al gedaald tot 14 miljard. Een deel van het herstructureringsprogramma is reeds uitgevoerd. Met de verkoop van de Poolse Kredyt Bank is volgens Vanhevel "goede vooruitgang" gemaakt. Maar hij wilde donderdag niets kwijt over de onderhandelende partijen, noch over de timing. KBC heeft van de Europese Commissie ook extra tijd gekregen voor de verkoop van KBC Duitsland en de Antwerp Diamond Bank, tot eind dit jaar. In het kader van het herstructureringsprogramma moet KBC dit en volgend jaar ook een coupon uitbetalen aan de Vlaamse en federale overheid. Bijkomende voorwaarde daarvoor is wel dat er dan ook een dividend wordt uitgekeerd. KBC besliste uiteindelijk tot een "symbolisch" dividend van 1 eurocent per aandeel. De bank-verzekeraar heeft dan wel winst gemaakt, ze wil ook niet te hard raken aan haar kapitaalpositie. Die is vooralsnog heel gezond: de tier1-ratio bedraagt 12,3 pct en zelfs 13,8 procent als de desinvesteringen zijn gebeurd. KBC behoort daarmee tot de best gekapitaliseerde banken van Europa, zo blijkt.

.

Nu in het nieuws