GDF Suez ziet nettowinst dalen door milde weer en opgelegde gastarieven in Frankrijk

De Franse energiegroep GDF Suez, de moedermaatschappij van Electrabel, heeft in 2011 een 13 procent lagere nettowinst gegenereerd. De nettowinst kwam uit op 4 miljard euro, tegenover 4,62 miljard euro het jaar ervoor. Bloomberg-analisten hadden op 4,5 miljard euro nettowinst gerekend.

belga.be

Drukkende factoren op de resultaten voor 2011 waren het milde weer en de door de Franse overheid opgelegde gastarieven. Dat meldt GDF Suez.

De omzet bedroeg 90,7 miljard euro, een stijging van 7,3 procent tegenover het jaar ervoor. De ebitda, oftewel bedrijfskasstroom en een barometer voor de rendabiliteit, nam 9,5 pct toe tot 16,5 miljard euro. Suez had hier wel 17 tot 17,5 miljard euro vooropgesteld, maar het milde weer in West-Europa en de gereguleerde gastarieven staken hier een stokje voor.Al zijn wel "alle industriële en financiële doelen van 2011 bereikt", stelt Suez-bestuursvoorzitter Gérard Mestrallet in een persmededeling. Suez kon "zeer goede resultaten in internationale markten zoals Azië, Latijns- en Noord-Amerika" voorleggen.Suez houdt het dividend voor 2011 dan ook stabiel op 1,5 euro bruto per aandeel. Ook voor volgend jaar belooft de groep een stabiel of zelfs een hoger dividend.Want voor de toekomst blijft GDF Suez ambitieus. In 2012 wil de energiegroep de recurrente nettowinst optrekken van 3,5 miljard in 2011 tot 4 miljard. Tegen 2015 wil Suez de capaciteit hernieuwbare elektriciteit met 50 procent optrekken. En tegen 2020 wil de Franse energiereus de verkoop van vloeibaar gas (LNG) verdubbelen in opkomende markten.Ook opvallend is dat Suez 100.000 nieuwe mensen in dienst wil nemen in de periode 2011-2015. Ter vergelijking: momenteel telt de groep 280.900 werknemers.Suez laat ook verstaan de afhankelijkheid in Europa te willen afbouwen. De gereglementeerde gastarieven in Frankrijk en de nucleaire taks in België vormden voor Suez "uitdagingen". Suez-topman Mestrallet waarschuwde dat dergelijke veranderende Europese regelgeving energiebedrijven op termijn zal ontraden te blijven investeren. De netto-impact van de Belgische maatregel bedroeg 250 miljoen euro, meldt de groep in het jaarcijferverslag.