Zes grote reders brengen haven van Antwerpen zware klap toe

Zes grote containerreders hebben besloten om minder vaak naar de Antwerpse haven te komen. Het nieuws vormt een zware klap voor de haven, zo meldt De Standaard.

G6 Alliance, een splinternieuw samenwerkingsverband van zes grote containerreders, heeft besloten om voortaan slechts één keer per week met containerschepen vanuit het Verre Oosten naar de haven van Antwerpen te komen, in plaats van twee regelmatige passages per week.

belga.be

"Slecht nieuws", zo erkent woordvoerster Annik Dirkx van het Antwerpse havenbestuur.De zes containerreders geven Antwerpen nog een extra tik door aan te geven dat Rotterdam,Hamburg en Southampton de Europese hub-havens worden. Daarmee degraderen ze Antwerpen tot haven met een regionaal belang.Zo'n mededeling kan Antwerpen volgens De Standaard missen als kiespijn. De krant wijst erop dat de haven er alles aan doet om internationaal duidelijk te maken dat ze dankzij de Scheldeverdieping en het Deurganckdok grote troeven in handen heeft als knooppunt voor de intercontinentale containervaart.Intussen beraadt de grootste containerklant van de Antwerpse haven zich over de toekomst.De Zwitsers-Italiaanse scheepvaartgroep MSC, vandaag goed voor 55 tot 65 procent van alle containers die in Antwerpen gelost en geladen worden, bestudeert momenteel hoe en waar het in de toekomst wil groeien. De beslissing van de G6 Alliance is tenslotte ook een tegenvaller voor overslagbedrijf PSA Hesse-Noordnatie. Dat behandelt de containerschepen van de reders die deel uitmaken van dit nieuwe samenwerkingsverband.

Nu in het nieuws