Maxistraf voor minidosis paardenmiddel

Print
De kogel is door de kerk: Alberto Contador moet aan de kant. Na maanden van palaveren en van wikken en wegen kwam het TAS tot een uitspraak. Het Internationaal Sporttribunaal nam de enige beslissing die het kon nemen. Wie in zijn lichaam sporen van verboden producten draagt, moet daarvoor boeten. Twee jaar vermeldt de tarieflijst.
p>Terecht dus, die maxistraf. Het is alleen de vraag of het vonnis ook rechtvaardig is. Tot die 21ste juli 2010 was El Pistolero al wel vaker gecontroleerd in de Tour. Altijd negatief. De onbeantwoorde vraag is waar die vijf picogram clenbuterol plots vandaan kwam. Het verhaal van de vervuilde biefstuk dat de Spanjaard opdiste, was er eentje om te lachen. Bewijzen kon hij er in elk geval niet voor leveren. Een bloedtransfusie, wisten zij die achter elke hoek misdaad zien. Ook die these werd door het TAS met een stevige handbeweging van tafel geveegd. Evenmin bewijzen. Bleef de enige resterende mogelijkheid: een vervuild voedingssupplement. Zou kunnen, de onwerkbare minidosis paardenmiddel in de urine van de renner in acht genomen.

En dan smeekt de telkens weer voor de hand liggende vraag om een antwoord: hoe kan een sporter voorkomen dat hij, via welke weg ook, een verwaarloosbare hoeveelheid verboden stof in zijn lijf krijgt? Wordt hij geacht elke boterham, ieder stuk vlees en al zijn vitaminepreparaten en voedingssupplementen zelf te laten testen in dure labs? Alberto Contador beschikt daarvoor over de middelen, Jan-met-de-pet, die het gros van het sportgild uitmaakt, niet.

Dat is blijkbaar ook de vraag waar het TAS mee worstelde. Want de uitgesproken straf mag dan fors zijn, ze is vooral een - tussen aanhalingstekens - politiek geïnspireerde beslissing.

Je voelt aan je water dat de rechters voor hun vonnis op twee benen hinkten. Het is een belangrijk statement dat ze ook de grootste namen niet sparen. Maar tegelijk bewees het aanslepen van de zaak dat ze er flink mee verveeld zaten. Wegens geen enkele directe aanwijzing van schuld? Daarom deden ze er blijkbaar ook alles aan om de zware pil te vergulden: een schorsing van twee jaar die er straks, op 6 augustus, al op zit. Wat mij betreft geen bezwaar, want we zullen waarschijnlijk net als de rechters nooit te weten komen of er echte schuld in het spel is.

Door Luc Lamon

MEEST RECENT