Philippe Muyters mag een tik krijgen

Print
Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) heeft een motie van wantrouwen aan zijn broek. Maar hij moet niet voor zijn portefeuille vrezen. De meerderheid blijft hem steunen. Zij het bij sommige leden met grote tegenzin, zo bleek gisteren. Zelfs binnen zijn eigen partij was er striemende kritiek.
Was het nodig dat de oppositie het wapen van de motie van wantrouwen bovenhaalde? Een zwaar wapen, want het is de eerste keer in de geschiedenis van het Vlaams Parlement dat het wordt gebruikt. Fientje Moerman en Johan Sauwens verlieten indertijd de regering op eigen initiatief.

We kunnen het incident op twee manieren bekijken.

In de mail van het kabinet-Muyters staat dat de nieuwe belasting op inverkeerstelling van auto’s (BIV) twee maanden vertraging heeft opgelopen door de schuld van de oppositie. Wat niet waar is.

Op zich is dat een onterecht verwijt, een leugen zelfs, zoals er in het parlement dagelijks wel een paar rondvliegen. Muyters bood er ook zijn verontschuldigingen voor aan. ‘Case closed’, kun je dan zeggen.

Er is ook een andere houding mogelijk. Misschien was dit niet zomaar een verspreking of een leugentje om bestwil. Het is Autosalon, een periode dat er veel meer wagens worden gekocht dan normaal.

Wellicht zijn potentiële kopers op het verkeerde been gezet, hebben zij hun beslissing laten afhangen van de aangekondigde nieuwe BIV, die voor veel auto’s inderdaad erg verschilt van de oude regeling. Hun boosheid wil Philippe Muyters liever vermijden. Vandaar dat hij de fout bij de oppositie legt. Elke kiezer is er een.

Dat is niet moedig, en een minister onwaardig. Een excellentie mag niet om het even wat zeggen. Philippe Muyters moet dat leren. Het is daarom goed dat hij nu een tik krijgt. Hij moet zorgvuldiger communiceren met het parlement en met de burger, ook als het hem minder goed uitkomt.

Moet hij ontslag nemen? Dat is overdreven. Maar dat de oppositie het vraagt, is niet helemaal onbegrijpelijk. Stel trouwens dat hetzelfde incident zich voordoet met de federale regering. Zijn partij zou op de eerste rij staan voor het indienen van een motie van wantrouwen…

door Paul Geudens

Nu in het nieuws