Bear, het interview: "Metal en topmodellen gaan wél samen!"

Bear, het interview: Metal en topmodellen gaan wél samen!

Bear, het interview: "Metal en topmodellen gaan wél samen!"

Print

p>

'Doradus' is de eerste full cd van het Antwerpse tech metal-gezelschap Bear. Een plaat met internationale uitstraling, en niet alleen door het topmodel dat de hoes siert. Zo publiceerde de Britse Metal Hammer in zijn net uitgekomen nummer een lovende recensie van de plaat. Tijd om deze band eens voor te stellen aan de lezers van deze site, bij monde van drummer Serch.   

"Bear is begin 2009 door gitarist Leander en mezelf opgericht. We hadden vroeger als eens samengespeeld in Minus45degrees, en toen klikte het al. Maar door onze andere muzikale projecten hadden we nog niet de kans gezien om iets op te starten. We zijn beginnen jammen, en al vrij snel hebben we Dries aan het duo toegevoegd. Dan was het nog een kwestie van op zoek te gaan naar een zanger, en die vonden we in Limburg: Maarten, ex-Gazoleen en ex-My Raven. Vanaf dan was het plaatje compleet. We zijn dan verder muziek beginnen schrijven die we uitdagend vonden. Niet het alledaagse rechtdoor gedram, maar een iets meer technische, ‘zottere’ sound. Maar waar wel nog steeds een groove in zit én die zo hard mogelijk overkomt."

Jullie muziek wordt omschreven als technische metalcore, en de naam Meshuggah valt wel eens als vergelijking. Ben je het daarmee eens?

"Als we vergeleken worden met bands als Meshuggah is dat natuurlijk heel flatterend, hoewel onze muziek veel chaotischer is. Maar we hopen ook dat de mensen er meer in horen dan alleen dat, want onze inspiratie komt uit vele hoeken."

Doradus is jullie debuutalbum. Waar staat de titel voor?

"In onze ogen is muziek iets groots. Het is iets waar we onze inspiratie zonder limiet in kwijt kunnen, een uitlaatklep voor frustraties, een doel, een project waar we veel tijd en werk in kunnen én willen steken. Maar voor de buitenwereld betekenen we eigenlijk nog niet veel. Weinig mensen kennen ons en in dat opzicht zijn we zoals Doradus: een van de helderste sterren in het heelal, die wel niet met het blote oog gezien kan worden. Maar als je gaat zoeken, vind je ons wel en heb je weer een ontdekking gedaan!"

Jullie tekenden bij Let It Burn records. Hoe is dat tot stand gekomen? 

"Bij Chris van Let It Burn zijn we terechtgekomen via Dries, onze bassist. Die had al met hem samengewerkt toen hij bij Reply en Death Before Disco speelde. Chris kende mijn vroegere band The Setup ook al, dus hij wist dat de mensen die in Bear zitten een band wel serieus nemen en er hard voor werken. We hebben aan Chris onze zelf uitgebrachte mini-cd laten horen en hij was er meteen wild van. Dus stelde hij voor om een full album te releasen. Maar omdat we nog nummers aan het schrijven waren, stelde hij voor om de mini-cd 'Abstractions' opnieuw uit te brengen onder Let It Burn, als 'Abstractions 2.0', om op die manier de mensen al warm te maken voor het aankomende album 'Doradus'."

"In deze tijd is het al moeilijk om een platendeal vast te krijgen, dus de deal die Chris ons voorstelde was perfect voor ons. Het is een ideaal start-platform om eventueel grotere plannen waar te maken."

Jullie hebben Anouck Lepere kunnen strikken voor de hoes. Hoe is dat gegaan? En wat vindt ze van jullie muziek? Metal en topmodellen, gaat dat samen?

"Ik heb vroeger nog een relatie gehad met Anouck, en wij zijn nog steeds goede vrienden. En wat de muziek betreft: ik heb Anouck leren kennen op hardcore- en punkrock-shows. Dus, om op je vraag te antwoorden: metal en topmodellen gaan wel degelijk samen. Toen we het concept voorstelden, was ze er onmiddellijk voor te vinden."

"Het was vooral moeilijk een moment te vinden om de fotoshoot te doen, omdat Anouck niet veel in België is. Samen met Greg Lamarche, Kaat Vandenbroeck, Romain Menke en Stefaan Verelst - die allemaal hun steentje bijdroegen aan de fotoshoot - zijn we toch een volledige namiddag naar het juiste beeld aan 't zoeken geweest. Het was fun, maar tegelijk ook een beetje stressen om met een topmodel te werken."

Wat zijn jullie langetermijnplannen met Bear?

"Eerst een vooral willen we ons creatieve ei kwijt. We maken muziek die we goed vinden, waar we achter staan en die we uitdagend vinden. Als we daar mensen mee bereiken, is dat mooi meegenomen."

"Natuurlijk willen we met Bear zo ver mogelijk geraken: coole festivals en shows spelen, touren, nieuwe platen opnemen... We willen zo veel mogelijk doen én meer!"

'Doradus' van Bear is uit bij Let It Burn. Meer info op http://www.myspace.com/bearpropaganda.

MEEST RECENT