België op 15de plaats in landenindex hernieuwbare energie

België is een plaats gezakt in de landenindex hernieuwbare energie. Dat blijkt uit de nieuwste wereldwijde kwartaalstudie Renewable Energy Country Attractiveness Indices van Ernst & Young, die gepubliceerd wordt.

De index beoordeelt in 40 landen de nationale markten voor hernieuwbare energie, de infrastructuur voor hernieuwbare energie en de inzetbaarheid ervan voor individuele technologieën.

belga.be

China blijft koploper in de lijst. Brazilië, dat een snelgroeiende windmarkt heeft en ferme energienoden, komt voor het eerste de top 10 binnen. België zakt van de 14de naar de 15de plaats. België doet het daarmee een pak minder goed dan andere Europese landen als Duitsland, dat op de derde plaats staat, Italië en Groot-Brittannië, maar beter dan Portugal, Denemarken en Nederland. Opmerkelijk is dat de machtsverhoudingen binnen de index duidelijk gewijzigd zijn, zegt Ernst & Young. Oost-Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika bieden de hernieuwbare energie momenteel de beste toekomstperspectieven. Landen zoals Argentinië, Hongarije, Israël, Tunesië en Oekraïne worden voor het eerst in de index vermeld."De rijpe markten voor hernieuwbare energie in West-Europa en de VS werden zwaar getroffen door een terugschroeving van de overheidsstimulansen, een beperkte toegang tot kapitaal en een toegenomen concurrentie uit het buitenland", legt Marc Guns van Ernst & Young uit."Tegelijkertijd zien we dat er in de opkomende markten meer steun komt voor de hernieuwbare-energiesector. Deze landen, waar de vraag naar energie sterk toeneemt, grijpen die kans aan om de fossiele brandstoffen opzij te laten liggen."

Nu in het nieuws