Antwerpen heeft liefde voor patrimonium teruggevonden

Print
Antwerpen heeft drie Europa Nostra Awards in de wacht gesleept. Dat zijn prijzen voor het behouden en conserveren van cultureel erfgoed. Dat Antwerpen als eerste stad drie keer in hetzelfde jaar in de prijzen valt, wisten we al sinds deze zomer. Maar maandag bracht de Europese Commissaris voor Cultuur, Androulla Vassiliou, persoonlijk een bezoekje aan de drie Antwerpse winnaars. Met name aan het Centraal Station, de monumentale kerken, die voor hun samenwerking worden beloond, en volkscafés.
Wat die cafés betreft, is het de Griekse commissaris opgevallen dat ons land nog opvallend veel echte volkscafés kent en ook blijvend inspanningen doet om dat zo te houden. Toevallig of niet bevinden nogal wat van die volkse kroegen zich in Antwerpen.

In de prijzen vallen is altijd leuk. Nog leuker is dat Antwerpen die eer verdient. In onze stad, en eigenlijk ook in de rest van het land, is er sinds een aantal jaren een serieuze mentaliteitswijziging gekomen als het gaat om het behouden en conserveren van historisch waardevolle gebouwen.

De donkere jaren zestig en zeventig, toen er bijna vanzelfsprekend werd gekozen voor slopen en nieuwbouw, liggen al een tijdje achter ons. Niet dat we tegen nieuwbouw zijn. Integendeel. Antwerpen bewijst dat nieuwbouw een meerwaarde voor een stad kan zijn. Het MAS is daar slechts een voorbeeld van. Maar het is minstens even belangrijk dat we ons waardevol patrimonium uit het verleden blijven koesteren. Niet door de gevel te reinigen en het gebouw bij manier van spreken onder een glazen stolp aan de bevolking te presenteren.

Wel door ons historisch patrimonium actief te gebruiken. Het Centraal Station is zo’n verhaal. Maar ook bedrijven zoals de Bank van Breda spelen hierin een rol. Dit bedrijf had enkele jaren geleden kunnen kiezen voor een goedkopere nieuwbouw. Maar het heeft ervoor gekozen om van het voormalige goederenstation Antwerpen- Zuid zijn hoofdkantoor te maken. Een stuk duurder, maar ook een meerwaarde voor het Antwerpse patrimonium.

Deze stad is erin geslaagd om waardevolle gebouwen te bewaren en te laten herleven. Wat nu nog verdwijnt, heeft hoogstens sentimentele waarde. Dat is soms zelfs te betreuren. Maar dat erfgoed hoog op de stedelijke agenda staat, kan niemand ontkennen.

door Patrick Van de Perre

.

Nu in het nieuws