De verzekeraar die uw toekomst hypothekeert

Print
Met de implosie van Dexia is ons land weer een financiële groep van enige omvang kwijt. Alleen KBC telt nu nog mee op het hoogste niveau. Al kan je er ook verzekeraar Ageas nog bijrekenen.
p>Of toch niet. We hebben er wellicht een verzekeraar van wereldformaat bijgekregen. De Belgische staat speelt immers verzekeraar voor bijna iedereen.

Een kleine greep: de Belgische staat stelt zich garant voor de leningen die Royal Park Investments - de vennootschap die de erfenis van het vroegere Fortis beheert - afsluit. De federale overheid stelt zich garant voor de verliezen die KBC op zijn obligatieportefeuille loopt indien die boven een bepaald plafond uitstijgen. En nu stelt de federale overheid zich garant voor 60,5% van de 90 miljard euro die de restbank van Dexia aan leningen met staatsgarantie mag afsluiten.

En daar stopt het niet. De federale regering stelt zich garant voor de tegoeden van de spaarders tot 100.000 euro indien een Belgische bank over de kop gaat. En nog: de federale regering stelt zich garant voor de tegoeden die de spaarders hebben in tak21-spaarverzekeringen.

En binnenkort: de federale regering stelt zich borg voor het kapitaal van de 700.000 coöperanten van Arco.

En vergeet niet: de federale regering heeft ook al pensioenkassen overgenomen. Nu de lusten, de lasten zijn voor later.

Maar de federale regering heeft geen monopolie. Ook de Vlaamse regering kent er iets van. Zij stelde zich onder meer borg voor Volvo en voor de Gemeentelijke Holding.

Een goede zaak, zou minister van Financien Didier Reynders bazelen. Want de begroting vaart er wel bij. “We halen er inkomsten uit.” Alleen al Royal Park betaalde vorig jaar 32 miljoen euro aan verzekeringspremies. En ook de garanties op het spaargeld zijn goed voor tientallen miljoenen inkomsten.

Maar dit alles verbergt een enorm risico. Kijk maar naar Ierland. Daar werd aanvankelijk de goedkoopste reddingsoperatie voor de banksector opgezet. Gewoon door garanties te geven. Tot ze werden opgevraagd. Dan werd Ierland meteen het lelijke eendje.

We spelen een bijzonder gevaarlijk spel. Het enige wat we zeker weten: er ligt een zware hypotheek op onze kinderen.

Door Johan Van Geyte

Nu in het nieuws