LDD lijkt van de Antwerpse bodem verdwenen

Hoe zou het toch zijn met LDD? Terwijl alle andere partijen zich druk voorbereiden op de slag om Antwerpen in 2012, hult de lokale afdeling van het vehikel van Jean- Marie Dedecker zich in het diepste stilzwijgen. Bestaat LDD - dat sinds begin dit jaar niet langer Lijst Dedecker heet, maar Libertair, Direct, Democratisch - nog wel in de stad aan de stroom?

Gva.be

Een groot succes is LDD er nooit geweest. Op de allereerste bijeenkomst in De Kaasboerin in Deurne kwamen vooral avonturiers en ontevredenen uit andere partijen af. Al gauw begonnen interne ruzies overal in de provincie tweespalt te zaaien. Dedecker zelf kreeg geen controle over zijn Antwerpse club en trok er zich na verloop van tijd niet veel meer van aan.

In de Antwerpse gemeenteraad nam Jurgen Verstrepen (ex-VB) enkele jaren de honneurs waar, maar ook hij is zijn enthousiasme al lang kwijt. Ex-Kamerlid Rob Van de Velde, die door Dedecker was voorbestemd om het nieuwe LDD-boegbeeld te worden, werkt inmiddels voor de N-VA. En zo lijkt LDD anno nu van de Antwerpse bodem verdwenen.

Begin september kwam het provinciaal bestuur nog eens bijeen. Bijna de helft van de leden bleef weg. Over de verkiezingen van volgend jaar waren de schaarse aanwezigen het roerend eens: daarvoor moeten allianties worden gezocht met andere partijen of lokale lijsten.

Allianties? Wie zit er nog op LDD te wachten? Er zijn gesprekken gevoerd met de N-VA, maar die zouden inmiddels definitief zijn afgesprongen. Ook contacten met het VB lijken tot niet veel te leiden. Open Vld dan maar? Gezien het problematische verleden van Dedecker in die partij is ook dat onwaarschijnlijk.

De toekomst ziet er somber uit voor LDD. Geen wonder, met een voorzitter die publiekelijk verklaart dat hij irrelevant is geworden. Tot aan de volgende federale verkiezingen kan Dedecker verder met zijn eenmansfractie in de Kamer. In het Vlaams Parlement moeten de zeven LDD’ers stilaan beginnen uit te kijken naar andere professionele horizonten. Een van hen is Jurgen Verstrepen.

In het Antwerpse stadhuis is Verstrepen de jongste maanden niet meer gesignaleerd. Er zijn geen aanwijzingen dat hij zou onderhandelen met andere partijen. Houdt hij de lokale politiek definitief voor bekeken? Broedt hij op een comeback in de media? We houden het de komende maanden voor u in de gaten.

Door Lex Moolenaar

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER