Stop met die surrealistische discussies!

Print
Over twee weken moet België zijn begroting van 2012 indienen bij Europa. Ik denk dat ik niet de enige ben die zich daar zorgen over maakt. Om twee redenen. Een. Halen we het?
p> Twee weken is kort dag om 7 miljard euro te vinden. Temeer omdat formateur Di Rupo nog steeds niet kan beginnen aan de begrotingsbesprekingen. Eerst moet het gerechtelijk arrondissement B-H-V nog gesplitst worden.

We gaan het dus binnenkort meemaken dat er langer wordt onderhandeld over de taalaanhorigheid van een paar rechters dan over 7 miljard euro. Dit moet België zijn…

Hoe is het in godsnaam mogelijk dat de Franstaligen daar zo’n spel van maken? Is het niet de normaalste zaak van de wereld dat in Vlaanderen de rechters Nederlands praten? Wil Charles Michel misschien terug naar het ancien regime? Vlaanderen vraagt in Nijvel of Waver toch ook geen Nederlandstalige magistraten?

Laat formateur Di Rupo dus maar vlug komaf maken met deze surrealistische discussie zodat hij zich kan bezighouden met de “echte problemen van de mensen”.

Ik vrees dat een paar partijen nog steeds niet goed beseffen dat we onder Europese voogdij staan. Met knip- en plakwerk, zoals dat jaren het geval is geweest, moeten we bij de Europese Commissie niet meer afkomen. Indien België de doelstellingen niet haalt en de noodzakelijke hervormingen niet doorvoert, dan zal Europa het in onze plaats doen. Met nog een paar fikse boetes er bovenop.

Twee. Hoe halen we het? “Laat ons aan tafel gaan zitten zonder taboes”, zei Paul Magnette (PS) gisteren op de RTBF. Nadat hij zélf enkele oekazes had gedecreteerd. Zo mag er voor de Franstalige socialisten niet aan de index of aan de pensioenleeftijd geraakt worden. En de werkloosheid en ziekteverzekering zijn ook heilige koeien.

Met wellicht acht partijen in een regering, waarvan er vijf uitgesproken links zijn, vrees ik dat het de bedoeling is om het gat vooral met lastenverhogingen dicht te rijden. Laat ons hopen dat Europa daar een stokje voor steekt. We zijn al wereldkampioen van de taksen. Dat volstaat.

Door Paul Geudens

Nu in het nieuws