Gok van de dag: komt Annemie of komt ze niet?

Print
Annemie Turtelboom zat zondagochtend samen met Patrick Janssens aan de debattafel in Wakker op zondag op ATV. Van een debat was overigens geen sprake, want de uittredende minister van Binnenlandse Zaken en de burgemeester waren het over alles roerend met elkaar eens.


De beide politici vinden dat er op de hogere niveaus meer aandacht moet komen voor de steden en maken zich zorgen over de financiële steun aan de steden, nu die bevoegdheid wordt overgeheveld naar het Vlaamse niveau. Turtelboom pleitte voor meer samenwerking tussen de steden op het gebied van de havens, het migratiebeleid en cultuur. Janssens vindt dat de steden ruimere bevoegdheden moeten krijgen, omdat de federale overheid voortdurend achter de feiten aan loopt. Zo komen bijvoorbeeld de recente voorstellen van minister van Justitie Stefaan De Clerck voor een betere strafuitvoering veel te laat.

Uiteraard stelde presentator Karl Apers ook nog even de obligate vraag die al ruim anderhalf jaar circuleert: verhuist Annemie naar Antwerpen om volgend jaar de lijst van Open Vld te trekken? Komt ze of komt ze niet? Maar Annemie gaf geen krimp, Apers kreeg hetzelfde antwoord dat ik ook al een keer of tien heb mogen aanhoren: “Blijven proberen!” Waarop Janssens grinnikte dat ze in elk geval nog niet is ingeschreven bij de burgerlijke stand.

De contouren van het verhaal zijn bekend. Turtelboom heeft zich de jongste jaren op aartsmoeilijke departementen geprofileerd als een absolute topper in de federale politiek. Op dit moment is ze de enige Open Vld’er die als zetelend minister enig gewicht in de schaal zou kunnen werpen in de verkiezingsstrijd tegen de grote Antwerpse tenoren. Maar dan moet ze wel Puurs verlaten en verkassen met haar man, diens architectenbureau en hun twee dochters. Dat is om verscheidene redenen niet evident. En wat heeft ze eigenlijk te winnen bij een veldslag met Janssens, De Wever, Dewinter en Meyrem Almaci?

Het is duidelijk dat Turtelboom haar beslissing pas bekendmaakt wanneer duidelijk is of ze ook in de volgende regering nog minister wordt. Als ze nu nee zegt tegen de Antwerpse piste, dan loopt ze het risico dat voorzitter Alexander De Croo haar straft door de ministerpost aan iemand anders te geven. En Annemie is véél te slim om in die val te trappen.

Door Lex Moolenaar

Nu in het nieuws