De Wever schakelt over naar plan B

Het akkoord over B-H-V heeft effecten die tot ver buiten de Brusselse rand reiken. Zondag verklaarde Bart De Wever op ATV dat hij bij de lokale verkiezingen van oktober 2012 waarschijnlijk zelf de N-VA-lijst gaat trekken in Antwerpen. Voor Patrick Janssens, die vandaag 55 jaar wordt, is die aankondiging niet het ideale verjaardagscadeau.

Gva.be

De mentale klik is gemaakt: als De Wever voorlopig geen prominente rol kan spelen in de nationale politiek, dan wil hij zijn energie het komende jaar investeren in de strijd om ‘t Schoon Verdiep. Anders gezegd: plan A is mislukt, over naar plan B. En na die stembusslag begint de aanloop naar de Vlaamse verkiezingen van 2014, waarin hij zich kandidaat kan stellen voor de functie van ministerpresident. Want is dat niet de ultieme natte droom voor elke Vlaams-nationalist?

Toch willen de twee grootste tenoren - De Wever en Janssens - hun campagnes nu nog niet starten. Per slot van rekening zitten ze samen in de huidige meerderheid, en in het laatste jaar van de legislatuur moeten nog heel wat dossiers uit het bestuursakkoord worden gerealiseerd. Voorlopig laat De Wever de burgemeester dus best nog even met rust, in het belang van Antwerpen. Verkiezingstaal zal de eerstkomende maanden vooral van de oppositiepartijen komen.

Wij kijken al uit naar het programma waarmee N-VA straks naar de verkiezingen wil gaan. De Wever heeft al herhaaldelijk gezegd dat het beleid van Janssens & co in zijn ogen eigenlijk centrumrechts is. Met name de aanpak van het OCMW, het bekende verhaal van rechten en plichten, heeft de NVA- voorzitter gecharmeerd. In die context wordt het voor hem niet zo eenvoudig om een programma samen te stellen waarmee hij duidelijk het verschil kan maken met dat van Janssens.

Dat N-VA niet naar de verkiezingen van volgend jaar gaat samen met CD&V, is dit weekend nog maar eens bevestigd. De stap van CD&V-voorzitter Wouter Beke om het Vlaams front te breken en toch in een federaal akkoord te stappen, heeft de laatste restanten van liefde tussen de beide partijen weggeveegd. Bovendien heeft de N-VA de christendemocraten allang niet meer nodig om electoraal het hoofd boven water te houden. Zeker niet in Antwerpen, waar de partij met De Wever, Liesbeth Homans, Vic Van Aelst en eventueel ook Ludo Van Campenhout een straffe lijst kan maken.

Door Lex Moolenaar

Vastgoed

Jobs in de regio