"UBS gaat zakenbankpoot zwaar afbouwen"

UBS gaat zakenbankpoot zwaar afbouwen

"UBS gaat zakenbankpoot zwaar afbouwen"

Print
De Zwitserse bank UBS zou, na het nieuws over fraude door één van zijn traders, zijn zakenbankpoot "zwaar" afbouwen. Hierbij zouden duizenden banen verloren gaan, schrijft de Zwitserse pers.

De herstructurering zou op 17 november aangekondigd worden, op de "Investor Day" van UBS, aldus de krant Tages-Anzeiger.

Ze baseert zich op interne bronnen bij de bank. Volgens de krant zouden bij deze operatie "duizenden" banen verloren gaan. Tages-Anzeiger verwacht ook dat de directeur-generaal Oswald Grübel en het hoofd van de zakenbank Carsten Kengeter binnenkort hun ontslag zullen aankondigen. UBS maakte donderdag bekend dat ze het slachtoffer was geworden van fraude door één van haar traders in Londen. De Ghanees Kweku Adoboli zadelde de bank op met een verlies van 2 miljard dollar (1,4 mia euro). Analisten verwachten dat de bank hierdoor in het derde kwartaal een verlies van 500 miljoen Zwitserse frank zal optekenen. Eerder werd uitgegaan van een winst rond de 1 miljard frank. Volgens de Britse zender BBC kwam het miljardenverlies aan het licht doordat de trader zelf zijn werkgever had ingelicht over zijn handel. Het interne controlesysteem van UBS zou dus hebben gefaald. Adoboli verwittigde zijn collega's, waarop UBS de toezichthouder en de politie inschakelde. De affaire dreigt UBS nog zuur op te breken: het ratingbureau Moody's liet verstaan dat het de rating van UBS gaat herbekijken. Moody's is hierbij vooral bezorgd over de controle van risico's bij de bank.

.

Nu in het nieuws