Regering is nog niet klaar met Antwerpse actiegroepen

Print
De actiegroep stRaten-generaal heeft donderdag een opmerkelijke slag thuisgehaald in de campagne voor haar Meccanoplan als alternatief voor het BAM-tracé. stRaten-generaal had bij de Vlaamse ombudsman een klacht ingediend tegen CD&V-minister Hilde Crevits, omdat die het Meccanoplan niet grondig genoeg zou hebben onderzocht.


De ombudsman geeft de actiegroep gelijk. Hij begrijpt ook niet waarom Crevits geen motivering geeft voor haar halsstarrige wens om de Kennedytunnel in de toekomst tolvrij te houden, een randvoorwaarde die in het Meccanoplan niet geldt. Om een lang verhaal kort te maken: Crevits moet van de ombudsman uiterlijk half oktober hierover klare taal spreken, want ze bezondigt zich aan onbehoorlijk bestuur.

Is dit nu een mijlpaal in de geschiedenis? Natuurlijk niet. Voor de lokale verkiezingen van volgend jaar zie ik nog weinig grote schokgolven ontstaan in het mobiliteitsdossier. De partijen van de Vlaamse regering (CD&V, N-VA en sp.a) zijn nog steeds dermate opgelucht dat het hun is gelukt om ‘het Antwerpse B-H-V’ te ontmijnen, dat ze niet opnieuw een bom onder hun coalitie zullen leggen.

Maar de scherpe taal van de ombudsman - hij beschuldigt Crevits onder meer van woordspelletjes - geeft wel aan dat er met de actiegroepen niet te sollen valt. Ze maken gebruik van alle wettelijke mogelijkheden om hun dossier te verdedigen en kunnen daarbij niet zomaar door de politici worden genegeerd.

Dit is zeker niet de laatste keer dat we van de actiegroepen zullen horen. Wanneer het onderzoek naar de milieueffecten van de Oosterweeltunnels start, zullen ze tijdens het openbaar onderzoek hun Meccanoplan als alternatief indienen. De overheid is dan verplicht om het serieus te onderzoeken. Als ze dat niet doet, krijgt ze ongetwijfeld klachten bij de Raad van State, de Vlaamse ombudsman en andere instanties aan haar broek. Mogelijk wordt het dossier zelfs een kluif voor Europa.

Maar eerst is er nog de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar. Gisteravond lanceerden stRaten-generaal en Ademloos hun campagne met een infoavond in de Antwerpse zaal Horta. Enkele jaren geleden kwam daar een handvol geinteresseerden op af, tegenwoordig trekt het verzet volle zalen. Nee, de Vlaamse regering is echt nog niet klaar met de actiegroepen.

Door Lex Moolenaar

.

Nu in het nieuws