Didier Reynders wil de boel verzieken

Print
Wat bezielt ontslagnemend vicepremier en MR-kopstuk Didier Reynders? De onderhandelingen vooruit helpen of de boel verzieken? Wij tippen op het laatste. In overleg met de acht partijen had formateur Elio Di Rupo een formule uitgewerkt om FDFvoorzitter Olivier Maingain van de onderhandelingstafel weg te houden.
p>Reynders stelt die afspraak ter discussie en vindt dat de “sterkste politicus van Brussel” aan het beraad moet deelnemen. Bovendien acht Reynders de tijd voor de Vlaamse partijen rijp om toegevingen te doen. Het zou toch allemaal minder moeilijk gaan zonder de N-VA, ze moeten dat nu maar eens bewijzen ook.

Mogen we de heer Reynders er even aan herinneren dat het vooral de Franstalige partijen waren die zich maanden aan een stuk collectief hebben ingespannen om Bart De Wever in het decor te rijden “omdat met die extremisten en radicalen van de N-VA elk akkoord toch onmogelijk was”. Het is bijgevolg op de eerste plaats aan de Franstalige formaties om aan te tonen dat er nu wel kansen op slagen zijn. De sterkste politicus van Vlaanderen, met de meeste zetels, moest verdwijnen. De sterkste politicus van Brussel, met drie zetels, moet erbij.

Alleen al de idee volstaat om Vlaanderen de gordijnen in te jagen. Met het FDF lijfelijk vertegenwoordigd aan de groene tafel zal het beraad verkrampen en is een vergelijk verder weg dan ooit. Zonder de N-VA maar met het FDF zullen Vlaamse toegevingen in een eventueel compromis enorm worden uitvergroot en uitgelegd als communautaire nederlagen.

Over welke Vlaamse toegevingen heeft Reynders het? Het feit dat de Vlaamse partijen bereid zijn tot praten over de splitsing van B-H-V is al een serieuze toegeving. De kieskring kan met een gewone meerderheid in de Kamer worden gesplitst. Maar dit zou het einde van België betekenen en bijgevolg moest worden gezocht naar een oplossing die de rechten van de Franstaligen in Vlaanderen betonneert. Intussen lopen de onderhandelingen vertraging op en wordt de deliberatie over hét penibele thema almaar naar voren geschoven.

Iedereen weet exact waar de pijnpunten liggen. Wanneer gaan Elio Di Rupo en de acht eindelijk eens diep in mekaars ogen kijken en knopen doorhakken?

Door Dirk Castrel

Nu in het nieuws