De Clerck zet stapje vooruit, maar dit is nog geen oplossing

Print
Op initiatief van Unizo sprak minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) gisteren op ‘t Schoon Verdiep met een delegatie van de Seefhoek, de door drugsdealers geteisterde wijk. Na afloop kondigde De Clerck twee maatregelen aan die de druk op dergelijke buurten zouden moeten verlichten.


Maatregel één: er ligt een wetswijziging klaar waardoor celstraffen onder de drie jaar – die in dit land door de overbevolking van de gevangenissen zelden worden uitgezeten – meteen kunnen worden omgezet in thuisdetentie.

Anders gezegd: scherp gecontroleerd huisarrest. Een ideale oplossing vinden we dat niet, maar als het systeem werkt en het houdt criminelen van de straat, dan is het een stap vooruit in vergelijking met de huidige situatie, waarin veroordeelden soms jaren fluitend rondlopen in afwachting van een elektronische enkelband.

Maatregel twee geldt voor illegale criminelen, die niet in aanmerking komen voor thuisdetentie, aangezien ze officieel geen thuis hebben in ons land. Als die in de gevangenis belanden – zelfs al is het nog maar in voorhechtenis – dan moet een nieuwe procedure het mogelijk maken om hen snel het land uit te zetten. Ook dat is een stap vooruit, op voorwaarde dat ze door de Dienst Vreemdelingenzaken ook echt in de praktijk wordt gebracht.

Maar wat gebeurt er dan met illegale criminelen die níét in de gevangenis belanden? Zoals het gros van de dealers van de Seefhoek, die vaak vlak na een controle alweer aan de slag gaan en bijdragen aan het wijd verspreide gevoel van straffeloosheid? De Antwerpse procureur Herman Dams onderzoekt of hij van die categorie – tijdelijk en alleen voor de Seefhoek – een prioriteit kan maken, maar zoals gezegd: de gevangenissen zitten overvol.

Stapjes vooruit dus, maar net als een aantal Vlaamse burgemeesters hadden wij toch meer oren naar het recente voorstel van burgemeester Patrick Janssens om illegale criminelen onder te brengen in een gesloten instelling, in afwachting van hun uitwijzing.

Dat voorstel is enkele weken geleden door Stefaan De Clerck afgeschoten. Gisteren formuleerde hij zijn reactie anders: als zijn huidige maatregelen de problemen niet oplossen, dan is hij bereid om het plan-Janssens te ondersteunen. Maar tegen de tijd dat die maatregelen voor het eerst grondig worden geëvalueerd, is de uittredende minister wellicht allang geen minister meer.

Door Lex Moolenaar

Nu in het nieuws