Europese Centrale Bank verliest de strijd

Print
Het zweet stond de meeste beleggers gisteren nog maar eens in de handen. Iedereen vreesde voor een nieuwe zwarte maandag op de beurzen. De noteringen bleven dalen, maar de koersval bleef alvast in Europa onder controle.
p>Ook de Belgische beursgangers halen ongetwijfeld opgelucht adem. Het lijkt erop dat ze het ergste weer achter de rug hebben. De interventie van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft hen gered van een financieel inferno. De waarde van hun beleggingen is gevrijwaard.

Toch moeten ze zich geen illusies maken. Het optreden van gouverneur Jean-Claude Trichet en zijn bankiers is zoveel als een ultieme noodgreep. Ze zijn er door de Europese regeringsleiders toe gedwongen om tussen te komen. De politici hebben grote budgettaire kraters geslagen. Ze zijn echter onvoorstelbaar traag bij het uitwerken van oplossingen. Ze vinden het makkelijker om de ECB voor hun kar te spannen. Waarmee de centrale bankiers helemaal uit hun rol vallen. Ze hebben het brutale machtsspel met de politici verloren.

De ECB moest als instelling waken over de waarde-ontwikkeling van de Europese eenheidsmunt, de euro. Dat was haar enige en unieke taak. De euro moest even sterk worden als de vroegere Duitse mark. Daarom was het belangrijk om te verhinderen dat de euro zou aangetast raken door de inflatie. Gouverneur Trichet en zijn ploeg waren daar tot voor kort aardig in geslaagd. Door een actief rentebeleid konden zij de inflatie beneden de 2% houden.

Het onverantwoorde begrotingsbeleid van de Europese regeringen dreigt Trichet nu zuur op te breken. Nauwelijks drie maanden voor zijn afscheid als gouverneur ligt heel zijn monetair beleid aan scherven. Nu al is duidelijk dat het roekeloos opkopen van Italiaans en Spaans overheidspapier de balans van de ECB uit evenwicht brengt. Die interventies hebben niets meer te maken met een beleid op lange termijn. Dit is puur geld drukken.

Op termijn zal iedereen dat zuur opbreken. De politici kunnen stoer doen en volhouden dat de situatie onder controle is. Maar de in- flatie zal haar kop opsteken en als zand het fijne raderwerk van de economie doen vastlopen. Dan zijn we nog verder van huis.

Door Marc Balduyck

Nu in het nieuws