© koen fasseur

Jean Butez droomt van de dubbel met Antwerp, en daarna een vertrek? “Dat kan, maar ik zie me hier ook nog enkele mooie jaren beleven”

Jean Butez zou zondag graag voor de tweede keer zijn netten schoonhouden in deze Champions’ Play-offs. Dan heeft Antwerp FC aan één goaltje genoeg voor de zege, en dus ook de titel en de dubbel. “Vertrekken met een prijs zou mooi zijn, maar ik ga pas na de wedstrijd tegen Genk over mijn toekomst beslissen.”

Hannes Van Gael

LEES OOK. Gezonde zenuwen bij Antwerp en Van Bommel voor potentiële titelmatch: “Als je er zo dicht bij bent, moet je hem pakken”

Voor de zesde keer dit seizoen kruisen Antwerp en Jean Butez de degens met Union. De Great Old won de laatste twee onderlinge duels: de terugmatch in de Beker van België en de opener van de play-offs in het Brusselse. “Dat kan een psychologisch voordeel zijn in de aanloop naar de match, maar dat vervalt eens je in de trance van de wedstrijd zit. We genieten vooral van het thuisvoordeel door onze geweldige fans”, aldus Butez, die zich aan een gespannen wedstrijd verwacht tussen twee ploegen die de fysieke duels niet schuwen. “Het zou weleens een gesloten wedstrijd kunnen worden, waarin details het verschil zullen maken.”

Union deed vorig jaar al ervaring op in de titelstrijd, terwijl Antwerp anonieme play-offs speelde. “Of dat een voordeel is voor Union? Wij hebben onlangs toch de bekerfinale gespeeld. Zondag is voor mij ook een finale. Het verschil met vorig seizoen is dat er met bijvoorbeeld Toby en Vincent Janssen erg kwaliteitsvolle spelers zijn bijgekomen, die ons meer stabiliteit en ervaring geven. Daardoor slikken we ook een pak minder doelpunten dan vorig jaar.”

© Isosport

Klopt. Butez hield dit seizoen in 50 matchen al 27 keer de nul op het scorebord. In de laatste drie matchen moest hij zich wel vijf keer omdraaien. “Tegengoals horen er nu eenmaal bij. We hebben al een ongelooflijke reeks neergezet, maar misschien is er nu wat fatigue collective. Maar als je dan ziet hoe we het thuis tegen Club Brugge hebben rechtgezet… En dat bij een dubbele achterstand, een situatie waar we dit seizoen weinig ervaring mee hebben.”

Butez blaast enkele dagen na de laatste competitiematch tegen KRC Genk 28 kaarsjes uit. Voor hem het ideale moment om over zijn toekomst na te denken, want in de Franstalige pers liet de doelman optekenen dat hij een stap hogerop wel ziet zitten. “Of het ideaal zou zijn om te vertrekken met een titel? We hebben er toch al één”, lachte Butez, verwijzend naar de bekerwinst. “De ambitie om te vertrekken is er, inderdaad, maar ik zie me hier ook nog enkele mooie jaren hebben. Mijn focus ligt nu op de titel en pas na de wedstrijd tegen Genk ga ik over mijn toekomst beslissen.” En misschien houdt de Champions League hem nog wel op de Bosuil.