Werkend leren.© Patrick De Roo

CVO Encora en Werkend Leren Zuid openen nieuwe technische campus op Blue Gate: “Willen beste school van Antwerpen worden”

Antwerpen -

In de Zonnestroomstraat is de gloednieuwe technische campus van CVO Encora en Werkend Leren Zuid vrijdagmiddag officieel geopend. Verdeeld over vijftien technische opleidingen timmeren volwassenen van Encora en jongeren van Werkend Leren Zuid in de ‘verticale fabriek’ samen aan hun weg richting de arbeidsmarkt.

Begin dit schooljaar verhuisden verschillende technische opleidingen van CVO Encora (stedelijk centrum voor volwassenenonderwijs) en Werkend Leren Zuid (stedelijk secundair onderwijs) naar het gloednieuwe schoolgebouw op de terreinen van Blue Gate Antwerpen. In de technische campus zijn de werkateliers uitgerust met uitstekende machines en materialen. 

© Patrick De Roo

De leerlingen van de opleiding meubelmaker zijn in de wolken met hun nieuwe werkruimte. “Af en toe merk je nog een klein mankementje op, maar die zijn altijd snel van de baan. Alles is hypermodern en de materialen zijn dik in orde. Het uitzicht op de Schelde is een mooie surplus”, lacht Toke. Meester Raf beaamt de woorden van zijn studente. “Door de band genomen is de werkruimte top. We beschikken bijvoorbeeld over een kantenlijmer, toch iets waar heel wat scholen ongetwijfeld jaloers op zijn.”

De houtafdeling bevindt zich op de tweede etage in de ‘verticale fabriek’. Een naam die het gebouw kreeg dankzij het creatieve stapelontwerp van architectenbureau POLO. “Het is een intrigerend gebouw dat veel meer is dan een school alleen”, duidt architect Mauro Poponcini.

© patrick De Roo

Dat merk je wanneer je op de vierde verdieping een waar magazijn aantreft waarin leerlingen leren rijden met heftrucks. Al even impressionant zijn de gigantische garage waar leerlingen automechanica de kneepjes van het vak leren of de uit de huiskamer geplukte ateliers van de afdeling schilderen. Ook de werkruimtes van de handige harry’s van sanitair en elektriciteit mogen er zijn.

“Leerlingen krijgen overal het gevoel dat ze met iets reëels bezig zijn. Cursisten werken niet meer op een houten paneeltje zoals vroeger, wel in een uit de realiteit gegrepen decor. We zetten nog volop in op werkmiddelen en het mobiliteitsvraagstuk rond de campus. Als dat in orde is, hebben we alles in huis om de mooiste en beste school van Antwerpen te worden”, glundert leerkracht elektriciteit Patrick Bruggeman. (lava)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Onderwijs