Eric van der Burg© BELGAIMAGE

Nederlandse staatssecretaris woest over misdragingen door asielzoekers: “Voor mijn part waren ze langs de snelweg uit de bus geschopt”

De Nederlandse staatssecretaris voor Asiel Eric van der Burg is woest op een groep asielzoekers die zich donderdagavond heeft misdragen toen ze per bus werden overgebracht van het aanmeldcentrum in Ter Apel naar een noodopvangcentrum in Den Haag. Hij vindt het naar eigen zeggen onbegrijpelijk dat mensen die asiel in Nederland vragen, zich zo misdragen. Ook premier Mark Rutte reageerde onthutst.

jvhBron: BELGA

In de bus zaten 41 passagiers. Volgens busmaatschappij Holiday-Travel werden kastjes in de bus onderweg opengebroken. Na overleg met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) besloot de chauffeur terug te keren naar Ter Apel. Tijdens die terugrit zouden de passagiers meer vernielingen hebben aangericht, en de chauffeur hebben bedreigd. In Ter Apel hielpen dertig politieagenten om de asielzoekers uit de bus te zetten. Volgens de politie is niemand opgepakt, en is de ontruiming rustig verlopen. Het COA bevestigde dat asielzoekers uit Noord-Afrika “zich vreselijk hebben misdragen”.

“Dat is tuig”, reageerde Van der Burg op het incident. “Het is echt schandalig. Voor mijn part waren ze langs de snelweg uit de bus geschopt.” Van der Burg zou asielzoekers die zich op een dergelijke manier misdragen, graag keihard aanpakken door ze bijvoorbeeld het recht op het aanvragen van asiel te ontzeggen. Internationale regelgeving laat dit “helaas” niet toe.

Tot zulke uitspraken liet premier Rutte zich niet verleiden op zijn wekelijkse persconferentie. “Dan kookt je bloed”, zei hij wel. “Als je probeert hier in het land fatsoenlijke opvang te bieden voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld, en mensen dan in ruil daarvoor dit doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER