Mocht je niet weten waarom er helikopter met mandje boven je huis vliegt: dit is het antwoord

Ranst, Massenhoven -

Het is alsof er een grote bosbrandbestrijdingsactie bezig is, met een helikopter met mandje in de lucht. Maar in die gondel zit geen bluswater maar medewerkers van Elia. Het blijkt een nieuwe manier van de netbeheerder te zijn om vliegtuigbebakeningsbollen te vervangen.

Sinds 19 mei is hoogspanningsnetbeheerder Elia aan de slag op de hoogspanningslijn tussen het station van Mercator in Kruibeke en dat van Massenhoven met het vervangen van de rood-witte bebakeningsbollen die dienen om vliegtuigen te waarschuwen voor de hoogspanningslijn. Op bepaalde plaatsen, zoals boven de polders langs de Schelde, maakt Elia van de gelegenheid gebruik om extra bakens te plaatsen om de zichtbaarheid van de lijnen voor de vogels te verhogen.

Door een probleem met het materiaal waaruit sommige bakens zijn opgebouwd, zorgden ze voor lawaaihinder in de omgeving of dreigden ze zelfs naar beneden te vallen. Om die reden is Elia momenteel aan de slag om de bebakeningsbollen – waar nodig - te vervangen. In totaal worden 400 bakens verwijderd, en 200 andere worden vervangen door nieuwe exemplaren uit een ander en beter materiaal.

De werknemers zitten in het mandje.© Elia

“De luchtvaartautoriteiten dragen ons op om 85 bakens te behouden, maar we gaan verder dan wat wettelijk verplicht is en grijpen de werken aan om op bepaalde plaatsen extra bollen, zo’n 115 in totaal, bij te plaatsen om vogels af te schrikken. Dat is vooral zo op het traject tussen Kruibeke en Lint en in het bijzonder waar de lijn enkele polders en de Schelde overspant. Bebakening zorgt ervoor dat vogels een hoogspanningslijn sneller opmerken. Natuurpunt monitorde twee jaar geleden een luchtlijn in Noordschote voor én na de bebakening. Het aantal vogelslachtoffers bleek er 75% tot 95% lager te liggen.”, zegt Simon November, verantwoordelijke voor projectcommunicatie bij Elia.

Helikopterwerk

Het is de eerste keer dat Elia een helikopter inzet om bebakening te plaatsen op hoogspanningslijnen. Er bestaan alternatieven zoals een wagentje over geleiders laten glijden om aan de bakens te kunnen werken maar de helikopter heeft de verdienste dat hij erg veilig kan opereren en een stuk sneller is.

Onder de helikopter hangt een gondel met werknemers. “Via deze efficiënte manier van werken, kunnen tot wel 100 bollen per dag worden aangepakt. Die bebakeningsbollen moeten handmatig van de hoogspanningslijn gehaald en gemonteerd worden. Dat gebeurt door monteurs van Airtelis die in een bakje onder aan een helikopter hangen”, zegt November.

Wie vlak onder de hoogspanningslijn woont, kan tijdens de werkzaamheden best binnen blijven. Ben je buiten of wil je de werkzaamheden zien, ga dan nooit recht voor de helikopter staan. Houd altijd zijdelings afstand.

De werkzaamheden duren maximaal 5 minuten per bol.

Je kan met eventuele vragen altijd terecht bij Elia via omwonenden@elia.be of het gratis infonummer 0800 11 089. 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners