Niet alleen reuzen, maar ook reuzenrad met skeletten op 29ste editie Zomer van Antwerpen

Antwerpen -

Uiteraard steekt geen enkele activiteit de Reuzen van Royal de Luxe naar de kroon, maar de 29ste editie van Zomer van Antwerpen heeft nog andere uitschieters. Zoals Charon, een kunstinstallatie van het Burning Man-festival in de Nevadawoestijn. Dankzij mankracht komen op dit reuzenrad skeletten tot leven.

Ilse Dewever

Twee miljoen en honderdduizend euro. Zoveel geld heeft de stad ervoor over om van 25 tot 27 augustus Bull Machine van Royal de Luxe naar Antwerpen te halen. Voor de race van de twee monumentale honden die elkaar achternazitten door de straten van de stad, worden een miljoen toeschouwers verwacht.

“Bij de voorbereiding van dit project zijn er tot vierhonderd vrijwilligers in het getouw”, vertelt Patrick De Groote, programmator van Zomer van Antwerpen. “Dat maakt dat we minder handen vrij hebben voor andere activiteiten. Er zullen dus iets minder projecten op de Zomer staan, maar anderzijds zullen door de komst van Royal de Luxe veel meer toeschouwers van het festival kunnen genieten.”

Gevaarlijke hond gesignaleerd bij Royal de Luxe.© PHOTOPQR/LE PROGRES/MAXPPP

De Zomerbar die vorig jaar verhuisde van de boorden van de Schelde naar Park Groot Schijn breidt uit op deze locatie. “Anders dan aan de Sloepenweg kan je de Zomerbar nu vlot bereiken met het openbaar vervoer. Ook de Deurnenaar vond massaal zijn weg ernaartoe. Op die plek staan er ook drie circussen, waaronder eentje met paarden.”

Burning Man

Voor deze editie wordt ook weer ingezet op kleinschalig theater van jonge makers op locatie. Er wacht een monoloog van Achilles in Zandvliet, een verhaal over eenzaamheid rond een kampvuur op Linkeroever of een bijzondere versie van de operette Die Fledermaus in de slachthuisbuurt. De Zomerfabriek schiet de Zomer al op gang op 23 juni. Andere klassiekers zijn Cinema Urbana aan het Kattendijkdok en Muziek in de Wijk met een extra locatie.

Met Charon staat er in augustus een bijzondere blikvanger aan de Van Meterenkaai. “Dit kunstwerk van Peter Hudson zag in 2011 het licht op het Amerikaanse Burning Man-festival. Met een vijftal partners uit Frankrijk en Engeland zijn we erin geslaagd deze installatie naar Europa te halen. Het gaat om een reuzenrad van 30 meter hoog met menselijke skeletten aan de binnenrand. Aangedreven door minimaal twaalf mensen komt het rad in beweging. Toeschouwers worden uitgenodigd om aan een reeks van zes touwen te trekken waardoor het wiel steeds sneller gaat draaien. Eens het snel genoeg draait, wordt een stroboscoop geactiveerd, waardoor de animatie van de skeletten wordt onthuld.”

Een bijzonder reuzenrad van kunstenaar Peter Hudson.© RR

Charon roept het verhaal op van de mythologische veerman die de zielen van overledenen over de rivier de Styx begeleidt naar het hiernamaals. Elke avond, badend in dramatisch licht en geluid, zal de Griekse mythe aan de kaaien tot leven komen. “Door het optisch effect lijkt het of de sculpturen bewegen. Het gaat om het principe van de flipbooks, maar hier dan in 3D. Je kan het niet vastleggen op foto, want dan gaat het effect verloren. Dat je in levende lijven naar de Schelde moet afzakken om het te kunnen beleven, maakt dit project zo bijzonder.”

29ste Zomer van Antwerpen, van 23/6 tot 3/9, her en der in Antwerpen. Start ticketverkoop op 3/6. www.zva.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV