Coldplay op bezoek bij Antwerpse wijnmaker William Wouters: “Plots belde hun manager”

Vorige vrijdagnamiddag, 16 uur. Antwerpenaar William Wouters, topsommelier en ooit eigenaar van restaurant Pazzo, krijgt op zijn wijndomein in Portugal een heel apart telefoontje. Of Coldplay even zou mogen langskomen? William: “We dachten dat het een grap was. Maar nee, het werd een onvergetelijke avond.”

Rudy Collier

William Wouters leerde in zijn restaurant Pazzo in Antwerpen zijn toekomstige echtgenote Filipa Pato kennen, wijnmaakster in het plaatsje Bairrada en dochter van een beroemde wijnmaker. Ze huwden en in 2006 vervoegde William het wijndomein waar ze met steeds groeiend succes de bijna uitgestorven en verwaarloosde Barra-wijnen nieuw leven inbliezen. Sindsdien won het wijndomein enkel maar aan internationale bekendheid.

“We dachten dat het een grap was”

Filipa werd door het gespecialiseerde wijnblad Revista de Vinhos zelfs uitgeroepen tot beste wijnmaakster in Portugal. Al hun wijnen zijn biodynamisch. Dat was blijkbaar ook de leden van Coldplay niet ontgaan.

Vorige week toerden ze in Portugal en traden op in Coimbra. William Wouters: “Het initiatief ging blijkbaar uit van Will Champion, de drummer. Ze kenden naar verluidt onze wijnen al enkele jaren van in restaurants en wine bars in London, New York en São Paulo. Will had ook een aantal van onze wijnen al in zijn kelder liggen. Hij vertelde me dat hij eerder in de namiddag had begrepen dat ons bedrijf maar een halfuurtje van Coimbra was.”

“Omdat hij een fan is van onze wijnen en omdat ze een vrije avond hadden, had hij aan de manager gevraagd om ons te contacteren en te bekijken of er een mogelijkheid was om ons te bezoeken. Achteraf bekeken, gewoonweg bangelijk. We dachten eerst dat het een grap was. Hier in Portugal waren de 20.0000 tickets voor de 4 concerten in Coimbra uitverkocht op 12 minuten. Wij wilden ook gaan zien , maar helaas… te laat. Dus het laatste wat we hadden verwacht, was dat zij naar ons zouden komen.”

“Toen de familie Pato-Wouters besefte dat het echt was, waren ze helemaal van de plank, een beetje in paniek. Het was vrijdagnamiddag 4 uur en we waren aan het werken aan een nieuwe kelder, we hadden nog heel wat te bespreken met onze architect en zondagochtend moesten we vertrekken voor twee weken op toer in de Verenigde Staten. Dus het was heel snel beslissen en ons organiseren om hen die avond te kunnen ontvangen. Maar zoiets doe je uiteraard wel. Uiteindelijk arriveerden in een geblindeerde auto met chauffeur twee bandleden, Will Champion, de drummer en John Buckland, de gitarist, samen met het hoofd van de veiligheid en de manager.”

Gezellig gedineerd

Het was ook niet snel-snel komen en gaan. William Wouters: “Ze waren super aangenaam en geweldig geïnformeerd over wijnbouw. Will is een echte wine geek en zijn hobby is het bezoeken van wijnboeren over de hele wereld. Hij is helemaal bezeten van wijn en eten. Van wijnen waarvan hij zelf zei: ‘die een identiteit hebben dat de plaats waarvan ze afkomstig zijn weerspiegelt en met respect voor Moeder Aarde zijn gemaakt.”

“Beide mannen zijn ook heel begaan met ‘sustainability’ en proberen zo ecologisch mogelijk te werken. Al hun trucks met materiaal en logistiek zijn bijvoorbeeld elektrisch. Het bleken echt allemaal heel aangename kerels, volledig maar dan ook volledig normaal. We hebben samen gezellig gedineerd, ik had snel een leuk menuutje klaargemaakt dat verplicht werd afgesloten met een Belgische chocolademousse. Uiteraard hebben ze een uitgebreide degustatie gehad van de nieuwe jaartallen.”

“Ze hebben een aantal wijnen meegenomen om te delen met de rest van de groep. We hebben over veel gesproken: over al het reizen, culturen, eten, drinken, muziek, geschiedenis, voetbal. Nee, niet over Beerschot (lacht).”

En de familie, die was volledig starstruck? William: “Tja, wie kent Coldplay niet? Mijn vrouw Filipa was al fan sinds het begin van hun carrière. Onze jongens mochten bovendien gaan kijken en hebben een specialtreatment gehad met het hoofd van de veiligheid: backstage, het stemmen van de instrumenten voor het concert op het podium en de belichtingcheck, en dan nog een family box om het concert te zien en de afterparty. Wij zijn nu fans for life. We hopen dat zij nu fans for life blijven van onze wijnen. Het was hoe dan ook onvergetelijk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners