Hoofdverdachte Michel Z. en slachtoffer Raouf B.© RR

Moordzaak uit 2018 doorverwezen naar hof van assisen: “Na vijf jaar komt er eindelijk duidelijkheid”

Stekene/Temse -

Michel Z. (52) en vijf andere verdachten zullen voor assisen moeten verschijnen op verdenking van moord met voorbedachten rade op de Temsese drugscrimineel Raouf B.A. Die werd in 2018 dood teruggevonden in Kloosterzande. Hij was afgemaakt met een nekschot en werd zwaar verminkt.

Pieter Van Hecke

De feiten vonden plaats op 6 december van 2018. Op de zeedijk in het Nederlandse Kloosterzande werd de toen 41-jarige Raouf B.A. dood teruggevonden in zijn Range Rover. Hij was zwaar verminkt en afgemaakt met een nekschot. Zijn auto werd ook ter plaatse in brand gestoken.

Nekschot

Tijdens het onderzoek kwam al snel de oldtimergarage Vintage Cars House in Stekene in het vizier van de speurders. Bij een sporenonderzoek werd op die locatie bloed aangetroffen van het slachtoffer. Vermoedelijk is Raouf B. daar om het leven gebracht en daarna gedumpt op de zeedijk in Kloosterzande.

LEES OOK. Broers samen in cel voor moord op Wase drugscrimineel

De uitbater van de zaak, Michel Z. (52), werd aangehouden op verdenking van moord. Kort na de feiten werd ook zijn broer René Z. opgepakt. De twee broers hebben de Nederlandse nationaliteit, maar Michel verbleef al enkele jaren in ons land. (Lees verder onder de foto)

Tijdens het onderzoek kwam al snel de oldtimergarage Vintage Cars House in Stekene in het vizier van de speurders.© archief nb

Tot op vandaag is het gissen naar een motief van de moord. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om een afrekening in het drugsmilieu na een mislukte cocaïne-deal. De hoofdverdachte in de zaak is ook geen onbekende voor het gerecht. Hij dook al op in eerdere drugszaken waarin ook het slachtoffer Raouf B.A. in betrokken was.

LEES OOK. Garagehouder uit Stekene opgepakt voor liquidatie van drugscrimineel

Proces in 2024

Bijna vijf jaar na de feiten heeft de Gentse Kamer van inbeschuldigingstelling beslist om de zaak door te verwijzen naar het hof van assisen. Dat wordt bevestigd door persmagistraat Francis Clarysse. “In de zaak staan in totaal zes verdachten terecht op verdenking van moord met voorbedachten rade”, zegt Clarysse. “Wanneer de zaak voorkomt, is nog onduidelijk. Vermoedelijk zal dit ergens begin 2024 zijn.”

Een van de zes verdachten zit nog in voorhechtenis. De andere vijf beklaagden, onder wie de twee broers, werden ondertussen in vrijheid gesteld.

“Onderste steen naar boven halen”

Mounir Souidi is de advocaat van Michel Z. “Er zal na vijf jaar duidelijkheid komen in de zaak”, licht hij toe. “Een assisenzaak heeft als voordeel dat er opnieuw een grondig onderzoek gevoerd zal worden. De onderste steen zal naar boven gehaald worden. Mijn cliënt zal eindelijk weten hoe zijn verdere leven er gaat uitzien.”

Over het motief of afgelegde verklaringen van zijn cliënt wil hij niets kwijt. “Dat is voer voor tijdens het proces”, klinkt het. Over de voorlopige invrijheidstelling van zijn cliënt zegt hij dat dit een “weloverwogen en ook de juiste beslissing is geweest”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners