© RTV

Nieuwe dagcentra Hof van Egmont en Hanswijk officieel geopend

Mechelen -

In april verhuisden de dagverzorgingscentra van het Hof van Egmont en van Hanswijk naar het gebouw van het Woonzorgcentra Roosendaelveld naast het AZ Sint-Maarten. Beiden houden hun aparte erkenning voor respectievelijk vijftien en dertien bewoners, maar gaan zo veel mogelijk samenwerken.

Ward Bosmans

Vrijdag werden de dagverzorgingscentra van het Hof van Egmont en van Hanswijk officieel geopend. Hof van Egmont was voordien gevestigd in het gelijknamige woonzorgcentrum op het Kardinaal Mercierplein en bestaat al 25 jaar. Het richt zich tot ouderen met een fysieke beperking. Hanswijk, dat gevestigd was in de Hanswijkstraat, bestaat 20 jaar en focust zich vooral op ouderen met mentale problemen en dementie.

Op de nieuwe site bieden zowel Hof van Egmont als Hanswijk overdag opvang en verzorging aan ouderen. De mensen kunnen zelf kiezen of ze één of meerdere dagen per week naar het centrum komen. Ze krijgen er de nodige verzorging, er is een warme maaltijd en er worden verschillende activiteiten georganiseerd. Bovendien is er vervoer van en naar het dagcentrum. Op die manier is het dagverzorgingscentrum een ideale oplossing voor mensen die nog thuis wonen, maar niet alle dagen hulp hebben en toch op zoek zijn naar sociale contacten.

“Het zorg- en welzijnsmodel van morgen moet vertrekken vanuit de buurt”, zegt schepen van Welzijn, Gabriella de Francesco (Vld-Groen-M+). “We vinden het belangrijk dat bezoekers in contact komen met buurtbewoners. Daarom willen we de woonzorgcentra maximaal integreren in de buurt. Bijvoorbeeld door buurtbewoners mee gebruik te laten maken van het aanbod.”

Er worden verschillende activiteiten georganiseerd.© Dirk Vertommen

Directeur Debbie Bruyndonckx wil de cafetaria bijvoorbeeld openstellen voor de buurtbewoners. “Of we kunnen ruimtes ter beschikking stellen voor activiteiten van socioculturele verenigingen. Daarom zoeken we nog naar een aangepaste naam voor beide dagverzorgingscentra.”

In 2024 wordt begonnen met de bouw van een nieuwe campus voor het Hof van Egmont op de Zwartzustersvest. Zodra die klaar is zal het dagverzorgingscentrum Hof van Egmont terug verhuizen. Dat staat gepland voor 2026. “De ruimte die dan vrijkomt wordt ingevuld door mensen met dementie. WZC Roosendaelveld wil zich in de toekomst profileren als regionale referentie op dat vlak”, besluit schepen de Francesco.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mechelen