© ATV

Grootste Antwerpse fietsenwinkel is open: reus van De Geus biedt hyperdivers aanbod op wel duizend vierkante meter

Schoten -

Niet met pistool of vlag, maar met een schaar hielp Schotens burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) vrijdag de grootste fietsenwinkel in Noord-Antwerpen officieel uit de startblokken. De Geus nam de voormalige kleine bakfietsenwinkel van Michel Obourdin en Ellen Van Look over en toverde die in een recordtijd van drie maanden onherkenbaar om tot een waar fietsparadijs met een opvallend ruim en divers aanbod. “We willen alle Antwerpenaren van hieruit helpen om de modal shift te maken”, aldus de geëngageerde ‘kopman’ van team De Geus Thomas Vanderhoydonck.

Jan Auman

Aan de voorgevel aan de drukke Theofiel Van Cauwenberghslei, voor fietsers wel strategisch gelegen vlakbij de jaagpaden langs het kanaal Dessel-Schoten, zou je niet zeggen dat dit nu zo’n grote winkel geworden is. Maar eens binnen, lijkt het wel of je in een Wijnegem shoppingcenter voor fietsliefhebbers bent beland.

De mecaniciens van De Geus kunnen hun proefritjes met pas herstelde of gemonteerde fietsen gerust binnen doen. En dan nog rest er een boulevard om de state of the art van wat er vandaag op twee wielen bolt, al dan niet aangedreven met een motor en zowel voor woon-werkverkeer als sportieve doeleinden, te presenteren.

De Geus Schoten is zo ruim, dat de mecaniciens hun proefritten binnen kunnen doen.© JAA

Longtails

B2B-coördinator Kevin Eeckhout toont het pronkstuk uit die laatste categorie en hoeft daar niet eens veel spierkracht voor te gebruiken. “Deze klimfiets Aethos van Specialized weegt minder dan één kg. Hij is het neusje van de zalm voor wie deze zomer de Télégraphe, Alpe d’Huez of andere cols wil bedwingen”, spreekt de gewezen beroepsrenner met kennis van zaken. Het prijskaartje is wel omgekeerd evenredig met het gewicht van deze strakke racefiets: 9200 euro.

Maar je hoeft niet zo’n steile sportieve ambities te hebben om in De Geus je gading te vinden. Ook wie nu de Oosterweelwerken letterlijk dichterbij komen eindelijk de overstap wil maken van wagen naar fiets, kom aan zijn trekken.

En de bakfietstraditie van deze plek wordt allerminst vergeten. In dat segment pakt De Geus, dat pioniers Michel Obourdin en zijn dochter Lauren bewust en verstandig aan boord heeft gehouden, uit met de nieuwste snufjes met onder meer de hippe longtail-modellen. Die maken mama’s en papa’s even wendbaar als op een gewone fiets, maar dan met de capaciteit van een kleine gezinsauto.

Kevin Eeckhout toont de tegelijk lichtste en wellicht duurste tweewieler, toch zeker in het sportgedeelte: de klimfiets Atheos van Specialized.© JAA

Gravelfietsen

De Geus Schoten biedt daarnaast een groot aantal accessoires die fietscultuur ademen: van kleding, over handige tassen tot alcoholvrij bier dat spierherstellende kwaliteiten heeft voor na een sportieve inspanning. Gepassioneerde fietsers blijven zich de ogen uitkijken. “Dit is onze vijfde en grootste winkel in Antwerpen”, aldus een trotse Thomas Vanderhoydonck, eigenaar van De Geus, waarvan de wieg op het Antwerpse Zuid staat, in de Geuzenstraat.

Hij benadrukt de drie kernwaarden die de kleine fietswinkel van weleer hebben doen groeien tot de Antwerpse KMO van het jaar 2022: professioneel advies, A-merken en service na aankoop. “We zetten daarvoor nu al 45 werknemers in en verkopen meer dan twintig fietsmerken, waaronder bekende namen als Urban Arrow, Riese & Müller en Koga”, aldus de zaakvoerder, die de winkel in Schoten heeft toevertrouwd aan Nicola Buydens.

“Bijzonder in deze nieuwe winkel en typisch voor onze voeling met de fietswereld is een vleugel gewijd aan de populaire gravelfietsen. Tot slot kreeg B2B-tak Veloplan een plekje in dit pand, zodat ook Schotense bedrijven begeleid worden bij hun duurzame overstap naar de fiets.”

Thomas Vanderhoydonck en Pieter Fillet van De Geus met de pioniers van de bakfietsenzaak die ze overnamen: Michel Obourdin, Ellen Van Look en hun dochter Lauren.© JAA

Antwerpen

Thomas Vanderhoydonck stelt dat met de opening van deze reus van De Geus – al de vijfde winkel op enkele jaren tijd – niet noodzakelijk een einde komt aan de expansie. “Maar we willen rustig blijven groeien en geen ‘chasse patate’ oplopen, zoals het zich vergalopperen in wielertermen heet. Nationaal de grootste keten worden, interesseert ons niet. Antwerpen blijft ons speelveld. Hier hebben we wel de ambitie om de gele trui te veroveren en te behouden.”

Hoe compleet het aanbod van De Geus ook is, wij vonden toch een tekortkoming. Een grote zwart-witfoto van een renner die eenzaam de Muur van Geraardsbergen beklimt, zorgt voor sfeer in de winkel. Maar in een fietsenzaak op Schotens grondgebied - al bijna honderd jaar aankomstplaats van de Scheldeprijs - zou toch ook een beklijvend beeld van één van die koninklijke massasprints op de Churchilllaan moeten hangen. (jaa)

De Geus, Theofiel Van Cauwenberghslei 101 in Schoten. www.fietsendegeus.be

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV