N-VA Bonheiden wil een band met een Oekraïens dorp of stad.© rr

N-VA wil jumelage met Oekraïense gemeente: “Meewerken aan de heropbouw”

Bonheiden -

N-VA Bonheiden wil een band of jumelage aangaan met een Oekraïens dorp of gemeente. Hiermee hoopt het op termijn de bevolking te kunnen steunen door bijvoorbeeld hulpgoederen te sturen. In Bonheiden worden momenteel Oekraïense vluchtelingen opgevangen.

Erik Van Eycken

“We vragen de gemeenteraad om een band of jumelage met een Oekraïense gemeente te sluiten”, zegt fractievoorzitter Guido Vaganée. “Zo’n band is niet alleen symbolisch belangrijk, maar faciliteert ook de concrete samenwerking met een Oekraïense gemeente. Die samenwerking is belangrijk, zeker in het licht van de heropbouw van Oekraïne.”

Kennis

“Het bezoek van de Vlaamse regionale en lokale politici in Oekraïne en de uitdagingen waarvoor het land staat op vlak van heropbouw, doen ons denken aan de heropbouw van Vlaanderen na twee wereldoorlogen”, gaat hij verder. “Net zoals toen Vlaanderen heeft Oekraïne nood aan steun van de internationale gemeenschap om het land herop te bouwen, maar eveneens aan expertise en knowhow vanuit alle regio’s, gemeenten en steden van Europa.”

Noodzaak

Bonheiden vangt Oekraïense vluchtelingen op. “Meewerken aan de heropbouw en ons hierop voorbereiden is een logische volgende stap”, zegt de fractieleider. “Door een jumelage aan te gaan gaat de gemeente een duurzaam engagement aan op langere termijn, net zoals Bonheidenaren enkele decennia geleden initiatieven namen na de val van het Ceaucescu-regime in Roemenië de bevolking te steunen met hulpgoederen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Oekraïne