De site van SCK in Mol. — © BERT DE DEKEN
SpectronRx opent zijn eerste Europese vestiging bij SCK in Mol: “We willen allebei de strijd tegen kanker versnellen”
Het Amerikaanse SpectronRx opent zijn eerste Europese radiolabelingfaciliteit voor medische radio-isotopen. Die faciliteit komt op het terrein van het nucleaire onderzoekscentrum SCK in Mol. Ze zal in 2024 operationeel zijn en zich richten op actinium-225, een veelbelovende therapeutische radio-isotoop dat een groot potentieel heeft bij de behandeling van kanker.
Het Amerikaanse bedrijf SpectronRx speelt een essentiële rol bij de ontwikkeling en productie van radiofarmaca voor de behandeling van kanker. Het zet zijn expertise in alle facetten van radiofarmaceutische ontwikkeling: gaande van radiolabeling (een techniek die het mogelijk maakt de reis van een aangemerkte molecule door het lichaam te volgen, red.) tot opschaling en distributie. SpectronRx heeft ook de capaciteit om klinische proeven uit te voeren. Hoewel het bedrijf op een decennialange ervaring kan steunen, kreeg het pas vorig jaar de goedkeuring van het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) om zijn levensreddende radiofarmaca naar Europa te exporteren.
“De goedkeuring van EMA was een belangrijke stap in onze ambitie om de broodnodige diagnostische en therapeutische radiofarmaca ook in Europa te leveren”, aldus John Zehner, CEO van SpectronRx. “Medische radio-istopen zijn op veel plaatsen schaars, terwijl Europese patiënten verdienen om er toegang toe te hebben. Daarom is ons partnerschap maatschappelijk zo belangrijk.”
SpectronRx is de onbetwiste leider in die sector op de Amerikaanse markt en wil nu de geografische kloof tussen beide continenten verder dichten. Daarom investeert het bedrijf om voet op Europese bodem te krijgen. In zijn zoektocht naar een uitvalsbasis koos het voor ons land.
“Gemakkelijke keuze”
“België, en meer bepaald SCK, was een gemakkelijke keuze”, zegt Anwer Rizvi, voorzitter van SpectronRx. “Het SCK staat wereldwijd bekend als een van de belangrijkste producenten van medische radio-isotopen. Bovendien had het al plannen om actief onderzoek te voeren naar therapeutische radio-isotopen. We hebben dan ook een gemeenschappelijke missie: we willen allebei de strijd tegen kanker versnellen.”
Beide organisaties kwamen overeen dat SpectronRx state-of-the-art apparatuur en een kwaliteitssysteem zal aanleveren, terwijl SCK de nodige mankracht zal inzetten om de ontwikkelingsdoelstellingen te halen. “Onze onderzoekers en laboranten zorgen voor de radiolabeling”, voegt Koen Hasaers (SCK) eraan toe. De gloednieuwe faciliteit zal tegen 2024 operationeel zijn en zich richten op de labeling van radiofarmaca aan de therapeutische actinium-225.
Elimineren van kanker
Actinium-225 bezit een groot potentieel om kankers doeltreffender te behandelen. Uit de eerste resultaten blijkt dat de therapeutische radio-isotoop kankercellen elimineert in plaats van de tumorgroei alleen af te remmen. De kans op herval lijkt eveneens te verlagen. Vandaag de dag lopen er talrijke studies naar het potentieel van actinium-225 om meerdere kankertypes te bestrijden: zowel kankersoorten die veel voorkomen, zoals prostaat-, long-, darm-, borst-, pancreas-, bloed- (bv. leukemie en andere zeldzame vormen) en nierkanker, als meer zeldzame kankersoorten zoals glioblastoom, de dodelijkste vorm van hersenkanker.
“De huidige onderzoeksresultaten met actinium 225 zijn veelbelovend. We zijn ervan overtuigd dat het onderzoek naar die radiofarmaca en de ontwikkeling ervan in de komende jaren snel zullen groeien“, besluit Koen Hasaers (SCK). Ook het verbreden van het aanbod aan isotopen ligt op tafel.
Hoofdpunten
Tania Mintjens, grondeigenaar van de Bosuil, spreekt voor het eerst: “Natuurlijk wil ik dat Gheysens zijn stadion kan bouwen, ik ben ook Antwerpfan”
EXCLUSIEF. Dit is het ultieme voorstel van Tania Mintjens aan Paul Gheysens om uit de impasse van de Bosuilgronden te komen
Waarom het stadiondossier muurvast zit: een overzicht van de vete tussen Tania Mintjens en Antwerp-baas Paul Gheysens
Wie is die mysterieuze Tania Mintjens, de vrouw die weigert de heilige grond van de Bosuil te verkopen?