Het graf van Borms in Merksem werd al meerdere keren beschadigd.© Jan Van der Perre

Districtsraad wijst motie historische duiding bij graf van Borms af

Merksem -

De motie van Merksems Open Vld-districtsraadslid Bavo De Mol over het plaatsen van historische duiding bij het graf van collaborateur August Borms is door de districtsraad afgewezen.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Gouverneur fluit Merksems districtsbestuur terug over graf Borms

De discussie over het aanbrengen van zo’n bord is in de Merksemse districtsraad beslecht. De Mol stapte eerder naar de gouverneur om dit punt te kunnen behandelen op de raad. Alleen vond hij geen meerderheid. De Mol kreeg alleen de steun van drie Groen-raadsleden.

Het districtsbestuur verwees naar het decreet over de begraafplaatsen. Daarin staat dat een begraafplaats een neutraal karakter heeft, en het niet toegestaan is om een onderscheid te maken of te discrimineren op basis van onder meer de omstandigheden eigen aan zijn dood. “Na iemands dood kan er aan het graf niets aangebracht worden door de overheid dat duiding geeft over de omstandigheden van de dood van de overledene”, zegt districtsschepen Dominique Kums (Vooruit). “Dat geldt dus ook voor het graf van Borms.”

De Mol is niet te spreken over het standpunt van de andere partijen. “Dit is gewoon hypocriet, zeker van CD&V en Vooruit”, zegt De Mol. “In Gooik beslisten deze partijen om wel een bordje met meer duiding te plaatsen bij een gedenksteen op de Kesterheide voor collaborateur Staf De Clercq.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners