Iraanse oppositie veroordeelt vrijlating terrorist Assadi: “Beschamende toegeving aan chantage” 

Hossein Amir-Abdollahian, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, bevestigt op Twitter dat Assadollah Assadi is vrijgelaten. De Iraanse oppositie laat in een persmededeling weten dat het de vrijlating van Assadi krachtig veroordeelt. Die is in strijd met het arrest van het Grondwettelijk Hof, aldus de Nationale Raad van Iraans Verzet in België.

Laurence Torck

Assadollah Assadi, een Iraanse schijndiplomaat, zat in ons land in de cel nadat hij werd veroordeeld voor zijn rol in een verijdelde terreuraanslag in Parijs. Iran had om zijn vrijlating gevraagd in ruil voor de Belg Olivier Vandecasteele, die in een cel in Teheran zat. Vandecasteele is op zijn beurt op weg naar België. Dat liet premier Alexander De Croo vrijdag ook weten via Twitter. Hij postte een foto van de Belg met de woorden: “Eindelijk vrij. Enfin avec Nous”.

LEES OOK. Premier De Croo deelt eerste foto van sterk vermagerde Olivier Vandecasteele na vrijlating, terrorist Assadi uitgeleverd als pasmunt

“De heer Assadollah Assadi, de onschuldige diplomaat van ons land, die meer dan twee jaar illegaal werd vastgehouden in Duitsland en België in strijd met het internationale recht, is nu op weg terug naar zijn vaderland en zal binnenkort ons geliefde Iran binnenkomen”, schrijft de Iraanse minister. “Ik dank het sultanaat van Oman voor zijn positieve inspanningen in deze richting.”

Ook Oman heeft een officiële reactie op Twitter geplaatst: “De inspanningen van Oman hebben geleid tot een overeenkomst tussen beide partijen voor een ruil. De personen die werden vrijgelaten, zijn vandaag van Teheran en Brussel naar Muscat gebracht, in voorbereiding op hun terugkeer naar hun eigen land. Het sultanaat van Oman waardeert de positieve sfeer die overheerste bij de gesprekken tussen de Iraanse en de Belgische zijde in Muscat en de wil van beide partijen om dit humanitaire probleem op te lossen.”

“Beschamende toegeving aan chantage”

“Het Iraanse verzet veroordeelt krachtig de vrijlating van de terroristische diplomaat Assadollah Assadi en zijn terugkeer naar Iran onder het bewind van de moellahs”, laat de Nationale Raad van Iraans Verzet in België weten in een reactie.

© EPA-EFE

De NCRI heeft het over “een beschamende toegeving aan chantage voor terrorisme en gijzeling, in duidelijke strijd met het gerechtelijk bevel”. “Dit zal het religieus fascisme, dat heerst over Iran, aanmoedigen om zijn misdaden voort te zetten op het gebied van binnenlandse repressie en regionaal en internationaal terrorisme. Het Iraanse verzet zal zo veel mogelijk gerechtigheid blijven zoeken, zowel in België als in de internationale arena.”

In strijd met arrest

Volgens de Iraanse oppositie is de vrijlating ook in strijd met een eerder arrest van het Grondwettelijk Hof. Sinds vorige maand is er een verdrag van kracht dat toelaat dat Belgische gevangenen in Iran hun straf in hun thuisland uitzitten en omgekeerd. Dat verdrag werd eerder aangevochten bij het Grondwettelijk Hof. Het bleef overeind, maar het Hof oordeelde wel dat slachtoffers van een veroordeelde op voorhand moeten worden ingelicht van de overbrenging, zodat een rechter de wettigheid ervan kan toetsen. In het geval van Assadi gaat het onder meer om de Iraanse oppositie.

Die laat in een reactie weten dat ze niet op de hoogte was van de overbrenging van Assadi naar Iran via het sultanaat van Oman. “De vrijlating van deze terroristische diplomaat komt er terwijl het Grondwettelijk Hof in zijn arrest duidelijk had gesteld dat de Belgische regering de slachtoffers zou moeten informeren alvorens de veroordeelden over te dragen, zodat ze de kans krijgen om terug te keren naar de rechtbank.”

LEES OOK. Vlaams Belang over ruildeal Vandecasteele: “Als Assadi geruild werd, faciliteert Vivaldi Iraans terrorisme”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER