Linda Fransen haakt tassen groot en klein en decoratiestukken met de hand, volgens eigen ontwerp.© Elke Lamens

Handwerk geeft Linda Fransen (59) opnieuw levenskracht nadat ze haar zoon is verloren in een ongeval: “Haken en creëren biedt verlichting”

Brecht -

Sinds anderhalf jaar ontwerpt en creëert Linda Fransen (59) uit Brecht mooi handwerk. Hiermee bewijst ze lotgenoten dat zelfs uit grote tegenslagen iets moois kan groeien. Zij verloor vijftien jaar geleden haar zoon Jurgen bij een ongeval op weg naar school. Op pinkstermaandag staat ze met Luz Handwork op de markt in Sint-Lenaarts.

Het zijn heel erg moeilijke jaren geweest voor Linda Fransen. Haar creativiteit haalde haar uit een diep dal. Nu wil ze zelfs een voorbeeld zijn voor lotgenoten. “Jurgen was vijftien jaar geleden met de bromfiets op weg naar VITO in Hoogstraten, waar hij school liep. Het was een woensdagochtend toen we het vreselijke nieuws kregen. Het drong niet meteen door, maar daarna stortte mijn wereld volledig in”, start ze haar verhaal.

“Ik was niet meer in staat om te gaan werken, ik was ongezond veel afwezig en ben dan thuis gebleven om dit verlies te verwerken. Dat doe je eigenlijk voor de rest van je leven. En hoe diep we ook gezeten hebben, zo sterk zijn we er nu als gezin weer uitgekomen.”

Linda Fransen tussen haar handwerk, met achter haar een schilderij van haar zoon Jurgen, een metalfan, die ze verloor bij een ongeval.© Elke Lamens

Ze vond heil in handwerk. “Haken deed ik als kind al heel graag en nam ik enkele jaren geleden opnieuw op. Voor het petekindje van mijn man Erik had ik een tasje gehaakt. Het smaakte naar meer”, bekent Linda.

“Alle lussen mee”

Intussen maakt ze handtassen groot en klein, decoratiestukken en handwerk op maat. Ze noemt zichzelf een freestyle designer: “Van bij het begin bedacht ik zelf de ontwerpen. Dat was een openbaring. Jurgen was ook creatief en ik voel me door hem gestuurd. Intussen is heel het gezin bij Luz Handwork betrokken. Mijn man Erik, dochter Tessa (28) en zoon Senne (19) denken mee en geven advies. Het is alsof ik met mijn haakpen ‘alle lussen meetrek’. Dat is het mooie aan het project.”

Een handgehaakte broodmand.© Luz Handwork

“Het haken geeft me verlichting, kracht en het gevoel dat je meer kan dan eerst gedacht. In Sint-Job stond ik onlangs voor het eerst op de meimarkt. Dat was een heel fijne ervaring. Heel wat mensen reageerden positief op mijn creaties. Voor mij betekende dat de bevestiging dat ik met Luz Handwork op het juiste spoor zit. Ik geef de mensen ook steeds het verhaal mee, om aan te geven dat dit allemaal niet zomaar uit het niets is ontstaan.”

Handgehaakte decoratie.© Luz Handwork

De handwerken van Linda Fransen zijn op pinkstermaandag ook te ontdekken op de markt in Sint-Lenaarts. Intussen werkt ze met bloemenwinkel Het Bloemenhuisje en kledingboetiek Toplook uit Brecht samen. Op Facebook en Instagram toont ze geregeld foto’s van haar handwerk.

 (Elke Lamens)

Facebook Luzhandwork Designer LindaF. en Instagram @luz_handworkbylindaf

Handgehaakte handtassen, eigen ontwerpen.© Luz Handwork

Handgehaakte handtas, eigen ontwerp.© Luz Handwork

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners