© BELGA

Vlaams Belang: “Vivaldi faciliteert Iraans terrorisme”, ook N-VA niet te spreken over ruildeal Vandecasteele

Vlaams Belang reageert verheugd op de vrijlating van Olivier Vandecasteele, maar de partij stelt zich vragen bij de omstandigheden. Als er effectief sprake zou zijn van een gevangenenruil met de Iraanse terrorist Assadollah Assadi, dan “faciliteert Vivaldi Iraans terrorisme”, zo meent de partij. “Mocht het gaan om een ordinaire gevangenenruil met Assadi, valt naar de toekomst toe het ergste te vrezen”, zegt Kamerlid Ellen Samyn.

Bron: BELGA

LEES OOK. Premier De Croo deelt eerste foto van sterk vermagerde Olivier Vandecasteele na vrijlating, terrorist Assadi uitgeleverd als pasmunt

Ngo-medewerker Olivier Vandecasteele, die 455 dagen opgesloten zat in een Iraanse gevangenis, is vrij en onderweg naar België. Dat kondigt eerste minister Alexander De Croo vrijdag aan. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ondertussen bevestigd dat er sprake is van een ruil met Assadollah Assadi, de Iraanse schijndiplomaat die in ons land in de cel zit nadat hij werd veroordeeld voor zijn rol in een verijdelde terreuraanslag in Parijs.

Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn is blij voor Vandecasteele en zijn familie “dat de nachtmerrie voorbij is”. “Maar mocht blijken dat de Vivaldi-regering zo kortzichtig is geweest om hiervoor een terrorist te laten vertrekken, heeft men de deur wijd opengezet voor vele nieuwe nachtmerries”, aldus Samyn. 

Olivier Vandecasteele© BELGA

Onevenwichtige ruil

Voor het Vlaams Belang was en blijft “een onevenwichtige gevangenenruil tussen een veroordeelde terrorist en onschuldige ngo-medewerker onbespreekbaar”. De partij heeft zich daar ook steeds tegen verzet. “Het is een deal die de gijzelingspolitiek en de internationale terreuragenda van Iran faciliteert”, gaat Samyn verder. Het Vlaams Belang heeft altijd aangedrongen op de onvoorwaardelijke vrijlating van Vandecasteele. 

Vlaams Belang heeft intussen aan premier Alexander De Croo (Open Vld) en aan minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) om verduidelijking gevraagd.

N-VA: “Teherans chantagepolitiek is volledig geslaagd”

N-VA reageert men met gemengde gevoelens op het nieuws over de vrijlating van Vandecasteele. Fractieleider Peter De Roover is tevreden dat de Belgische ngo-medewerker vrij komt, maar vreest dat elke landgenoot in Iran vogelvrij is. Hij roept daarom op het verdrag dat ons land met Iran sloot over de uitlevering van elkaars gevangenen, op te schorten.

“Het is een zeer goede zaak dat Olivier Vandecasteele vrij komt”, aldus De Roover. Het “verheugt ons zeer dat aan de hel waarin hij en zijn familie terechtkwamen, een einde is gekomen.” Hij vindt wel dat voor euforie geen reden is, “wanneer het beleid een Belg in zware problemen brengt en die maar bevrijd kan worden door een veroordeelde terrorist vrij te laten. Teherans chantagepolitiek is volkomen geslaagd.” Volgens de Kamerfractieleider negeert de regering ook straal de modaliteiten die het Grondwettelijk Hof had vastgelegd om tot een ruil met de veroordeelde terrorist Assadi over te gaan. Ook het parlement werd niet betrokken, in tegenstelling tot wat Groen had gevraagd, merkt De Roover nog op.

Volgens de N-VA’er betaalt onze samenleving een hoge prijs voor de vrijlating en mag dit ons geen tweede keer overkomen. “Nu Vandecasteele vrij is, kan de regering best het verdrag met Iran schorsen zodat een dergelijk tragische episode in de toekomst vermeden kan worden. De regering mag geen nieuwe zaak-Vandecasteele meer uitlokken. Dit uitwisselingsverdrag verklaart immers elke landgenoot in de Iraanse invloedsfeer vogelvrij,”, besluit De Roover.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER