De zaadknikkers zorgen voor bloemen in de tuin.© rr

Gedetineerden maken zaadknikkers voor bijenpopulatie

Turnhout -

Naar aanleiding van de Week van de Bij zijn gedetineerden van de gevangenis in Turnhout aan de slag gegaan om iets te doen voor de insecten.

Samen met enkele Turnhoutse organisaties en vrijwilligers maakten de gedetineerden zaadknikkers. Die kan iedereen planten in de tuin, zodat er bloemen uit groeien voor de bijen. “De gevangenis van Turnhout ligt dan wel in het centrum van de stad, toch is het een geïsoleerd eiland”, zegt Birgit Van de Vliet van Natuurpunt Museum Turnhout. “Door de hoge muren en het gesloten systeem is het moeilijk voor gedetineerden om contact met de buitenwereld en maatschappij te onderhouden. Met het project ‘Groen in Detentie’ maakten de gedetineerden kennis met de jaarlijkse Week van de Bij.”

“Ze kregen ook de mogelijkheid om zaadknikkers te maken en zo zelf impact te hebben. Wie een nieuwe interesse ontdekte, kon meteen ook kennismaken met een aantal organisaties waar ze na hun detentie terecht kunnen. De zaden van de knikkers zijn afkomstig van de bloemenpluktuin Bellefleur in de Stadsboerderij. De zaadknikkers staan dus voor meer dan alleen het welzijn van de bij. Ze hebben er een hele reis opzitten en bieden vooruitzicht aan een groep gedetineerden in Turnhout.”

De zaadknikkers kunnen afgehaald worden op zondag 28 mei vanaf 13u in het Natuurpunt Museum Turnhout in de Graatakker en zondagnamiddag 4 juni in de Stadsboerderij. Het resultaat kan online delen via de hashtag #groenindetentie. “Op die manier vormen de zaadknikkers een brug tussen de gevangenis en de samenleving, iedereen kan het resultaat bewonderen”, aldus Birgit Van de Vliet. (ram)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Natuur Kempen