Joost Vandecruys van Taccx Partners, Michel Corthout van ACCM en Johan Peeters van Bofidi.© RR

Heists accountantskantoor ACCM treedt toe tot Taccx Partners: “Kleinere boekhoudkantoren staan vandaag voor moeilijke keuze”

Heist-op-den-Berg -

Het accountantskantoor ACCM uit Heist-op-den-Berg maakt voortaan deel uit van Taccx Partners, een bedrijf met intussen vijftig personeelsleden en kantoren in Berlaar, Westerlo,Wommelgem en Zandhoven. Bezieler Michel Corthout van ACCM is daar blij mee. “Kleinere boekhoudkantoren staan vandaag voor een moeilijke keuze: in een groter geheel opgaan of verdwijnen”, stelt hij.

Kristof Van Rompaey

In 2021 trad het Berlaarse kantoor Hugo Decker Accountants al toe tot Taccx Partners. Nu volgt het Heistse ACCM. Beide kantoren opereren voortaan samen onder de vleugels van Taccx Partners. “We kunnen onze medewerkers nu meer kansen geven, zoals opleidingen, toegang tot expertise en doorgroeimogelijkheden”, zegt Michel Corthout. “Voor klanten is de continuïteit verzekerd en qua dienstverlening en efficiëntie gaan we er duidelijk op vooruit. De boekhouder is geëvolueerd naar een soort business consultant, een coach die helpt bij het zakendoen. Die evolutie kwam er vooral op vraag van de klant. De huidige generatie is ook gewend om over alles informatie te hebben in real time en eist dat ook van hun boekhouder.”

Knelpuntberoep

Geschikt personeel vinden blijkt een uitdaging. “De toekomst van onze sector is de laatste jaren erg negatief afgeschilderd, ook in de media”, stelt Corthout. “Gevolg is dat er minder studenten voor die richting kozen en er nu minder jonge krachten op de arbeidsmarkt komen. Boekhouder-accountant wordt sinds 2020 zelfs gezien als een knelpuntberoep.”

Wie nog wel afstudeert, kiest voor toekomstgerichte kantoren, waar je een extra opleiding krijgt, permanent kunt bijleren en interessante opdrachten kunt uitvoeren. “Dat kan een kantoor als het onze niet meer bieden”, stelt Corthout. “Uiteindelijk staan alle kleinere kantoren dus voor een keuze: ze moeten in een groter geheel opgaan of ze verdwijnen.”

Schaalvergroting

Sinds de overname van ACCM is Taccx Partners marktleider van de Antwerpse Kempen in de wereld van de boekhoud- en accountantskantoren. In 2022 ging het bedrijf ook al een samenwerking aan met Bofidi. “Zij zijn een referentie op vlak van accountancy, tax, legal en finance consultancy voor ondernemers in Vlaanderen en Brussel. De schaalvergroting bood ons de kans om onze klanten nog een extra aanbod van diensten aan te bieden, terwijl onze medewerkers zich nog meer kunnen specialiseren in bepaalde niches”, zegt Joost Vandecruys van Taccx Partners. “Dat was ook de insteek voor onze overname van ACCM.”

CEO Johan Peeters van Bofidi bevestigt dat kleine kantoren met vijf tot tien personeelsleden tegenwoordig naar een groter geheel moeten kijken. “De toekomst is aan de One stop shops, die alle mogelijke diensten aanbieden en geografisch goed verspreid liggen. Met Bofidi tellen we inmiddels zo’n 275 medewerkers op zeven strategische locaties: Antwerpen, Brussel, Halle, Hasselt, Leuven, Gent en Zoersel. En we gaan ook strategische samenwerkingen aan, zoals met Taccx Partners. Wie de trein van de digitalisering mist, is er trouwens ook aan voor de moeite. Vroeger liep de boekhouder altijd wat achter de feiten aan. Nu spelen we heel kort op de bal. De volgende stap in het digitaliseringsproces zijn nauwkeuriger voorspellingen om nog toekomstgerichter te werken. De golf van artificiële intelligentie moet dan nog komen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners