Marktkramer Nico Witters staat ook met groenten van eigen kweek op de kleinhandelsmarkt aan de Centjesmuur. Nu brengt hij aardbeien uit Hoogstraten aan de man.© Dirk Vertommen

Kleinhandelsmarkt verhuist van Centjesmuur naar Astridlaan: “Spijtig, maar we maken er het beste van”

Mechelen, Putte -

De buurtbewoners in de omgeving van het Groot Begijnhof in Mechelen nemen afscheid van de kleinhandelsmarkt aan de Centjesmuur. Door een wijzing van de verkeerssituatie moeten de marktkramers verhuizen naar de Koning Astridlaan. Marktkramer Nico Witters (71) uit Putte, een vaste waarde, vindt dat jammer.

Sven Van Haezendonck

Al vele jaren is de kleinhandelsmarkt gevestigd aan de Centjesmuur op de Guido Gezellelaan, maar vanaf vrijdag 2 juni komt daar verandering in. In de toekomst staan de handelaars met hun kramen op een pleintje aan de Koningin Astridlaan: op de hoek met de Korte Pennincstraat, vlak bij de nieuwe woonwijk Komet. In de buurt van het Groot Begijnhof verdwijnt hun locatie omdat de verkeerssituatie er vanaf deze zomer grondig wijzigt.

De marktkramers staan al zeker vijftien jaar aan de Centjesmuur op de Guido Gezellelaan.© Dirk Vertommen

De bewoners zien de parkeerplaatsen voor hun deur verdwijnen. Dat zorgt in de buurt voor onenigheid, maar het stadsbestuur maakt zich sterk voor een goed alternatief te zorgen met buurtparkings exclusief voor bewoners aan ’t Veer en aan de Centjesmuur. Daardoor is er geen ruimte meer voor de kleinhandelsmarkt die op maandag, woensdag en vrijdag plaatsvindt, telkens van 8 tot 13u.

“Maar een kilometer verder”

“Dat is spijtig. We zijn de mensen hier gewoon en we hebben hier zelfs vrienden gemaakt. Jonge gezinnen uit de buurt geraken met de fiets wel aan Komet, want het ligt maar op een kilometer hiervandaan. Oudere mensen uit de woonblokken in de Elektriciteitsstraat zullen we wellicht niet meer zien”, vertelt Nico Witters, een marktkramer uit Grasheide (Putte).

Hij vertrekt met pijn in het hart. “Maar we maken er het beste van”, zegt hij. Van de groenten die hij in de Dijlestad verkoopt, kweekt hij er nog veel zelf. “Tomaten, maar ook bloemkolen, boontjes en courgettes. Dat is allemaal eigen kweek”, legt Nico uit.

Het is niet de eerste keer dat de markt moet verhuizen. De traditie begon destijds op de Zandpoortvest. Daarna verhuisden de marktkramers naar de Winketkaai, om uiteindelijk aan de Centjesmuur te belanden. “Hier staat onze markt zeker al vijftien jaar, maar vanaf 2 juni wordt dat dus aan Komet.”

LEES OOK:

Bewoners Groot Begijnhof kiezen voor circulatieplan met groot plein voor kerk

Parkeerverbod in Groot Begijnhof stuit op protest: “Ik droomde ervan om hier te wonen, nu wil ik weg”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Handelaars en horeca Mechelen