De dieven zijn vaak uit op kostbare elektronica zoals MacBooks en iPhones.© REUTERS

Antwerpse politie waarschuwt voor diefstal met geweld via Facebook Marketplace: “Gaat vaak over MacBooks of iPhones”

Antwerpen -

De Antwerpse politie meldt een alarmerend aantal gevallen van diefstal met geweld, waarvan verkopers op Facebook Marketplace het slachtoffer werden. Tijdens de overhandiging van het verkochte voorwerp, wordt een mes getrokken en gaat de ‘koper’ ervandoor met de kostbare elektronica, zoals MacBooks en iPhones. Rechercheurs roepen op tot waakzaamheid.

Steeds meer mensen vinden de weg naar online shopping. Dat brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Zo heeft de politie recent een alarmerende trend vastgesteld, waarvan verkopers op Facebook Marketplace het slachtoffer zijn. Wanneer ze de spullen willen overhandigen die ze willen verkopen, trekken criminelen zonder enige aarzeling een mes en gaan er vervolgens met de goederen vandoor.

Handige tips

Om deze zorgwekkende situatie het hoofd te bieden, benadrukken de rechercheurs het belang van extra waakzaamheid bij het kopen of verkopen van goederen via Facebook Marketplace. “Bekijk goed het profiel van de koper of verkoper”, benadrukt de Antwerpse politie. “Let daarbij bijvoorbeeld op foto’s, gemeenschappelijke vrienden, maar ook op eerdere Marketplace-transacties en beoordelingen. Daarin kunnen de badges een grote rol spelen, deze geven een indicatie over de betrouwbaarheid van de verkoper.”

Volgens de rechercheurs is het ook interessant om het gsm-nummer van de koper of verkoper te vragen om de transactie verder af te spreken. Deze gegevens kunnen van grote waarde zijn voor de speurders in het geval van verdachte activiteiten. Als je dan wilt overgaan tot de aankoop of verkoop van een goed, dan spreek je best af op een openbare plaats. “Kies bij voorkeur een locatie waar veel mensen aanwezig zijn. Laat vrienden of familie weten waar je naartoe gaat en zorg dat je niet te veel cash geld bij hebt”, aldus de rechercheurs van de Antwerpse politie. (alya)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners