Rederij CMB zegt open te staan voor alle opties rond de Maritieme Campus Antwerpen.© CMB

Rederij CMB verrast door vernietiging vergunning Maritieme Campus Antwerpen

Hoboken -

Bij de rederij Compagnie Maritime Belge (CMB) reageren ze verrast op de vernietiging van de omgevingsvergunning voor de Maritieme Campus Antwerpen aan de Hobokense Polder. “We gaan deze beslissing grondig bekijken voor we uitspraken doen”, zegt CMB-woordvoerster Katrien Hennin. “Alle opties blijven voor ons bespreekbaar.”

Sacha Van Wiele, Belga

De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigt de omgevingsvergunning van de Maritieme Campus Antwerpen. Deze campus moet een technologie- en kenniscentrum voor de maritieme sector zijn, waar onder meer onderzoek wordt gedaan naar waterstof.

Er is wel heel wat tegenkanting tegen dit project, zowel binnen de politiek als bij natuurverenigingen. Het gaat vooral om de locatie naast natuurgebied de Hobokense Polder. De rederij trok een eerdere aanvraag tot vergunning twee jaar geleden al zelf in.

Nu wordt de omgevingsvergunning vernietigd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Het Antwerpse provinciebestuur had die vorig jaar afgeleverd, maar ze werd aangevochten door Natuurpunt. Niet alleen het Agentschap voor Natuur en Bos gaf een negatief advies op basis van gebrek aan informatie, maar ook de Vlaamse Milieumaatschappij, de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie en diverse Vlaamse en provinciale administraties.

Horecazaak

De raad stelt vast dat de activiteiten daar onvoldoende watergebonden zijn, zoals eigenlijk in het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor die plek is vastgelegd. Er zijn ook twijfels over de geplande horecazaak die veel ruimer is opgevat dan louter een bedrijfsrestaurant.

CMB bekijkt nu het vonnis. “We gaan de tijd nemen om dit te bekijken en pas dan de nodige conclusies trekken”, zegt CMB-woordvoerster Hennin.

Het Antwerpse stadsbestuur schoof vorig jaar een nieuwe locatie naar voor. De Maritieme Campus Antwerpen zou dichter bij de stad kunnen liggen, aan de ingang van BlueGate, vlak bij de Kennedytunnel. “Alle opties zijn voor ons bespreekbaar”, zegt Hennin.

Antwerps schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) neemt kennis van het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. “We gaan dit uiteraard in detail bestuderen”, zegt de schepen. “Maar het gaat hier om een privaat project en het is aan de private partij om te bekijken hoe zij hiermee voortgaan.”

Oppositiepartij PVDA is tevreden met de vernietiging. “In kwetsbaar natuurgebied zo’n megalomaan plan realiseren, dat krijg je gewoon niet uitgelegd”, zegt PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners