Enkele jongeren van Moef! Neteland stelden zelf het verloop van hun traject voor aan familie, vrienden en hun netwerk, met Siggy centraal achteraan.© RR

Moef! helpt jongeren richting arbeidsmarkt: “Traject laat me open bloeien”

Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen, Vorselaar -

Het samenwerkingsverband Neteland startte enkele jaren geleden met enkele partners het project Moef! op, om jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt intensief te begeleiden. Intussen nemen 120 jongeren het project deel.

Hans Otten

Moef! staat voor Motivation, Orientation, Employment, Future (motivatie, oriëntatie, tewerkstelling, toekomst, red.) en wil jongeren tussen 18 en 30 jaar helpen om de drempels die ze ervaren in hun zoektocht naar werk te overbruggen. Het project richt zich in de eerste plaats op jongeren die om uiteenlopende redenen een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. De aanpak vertrekt vanuit de visie dat de jongeren het helft zelf in handen nemen. Zo moeten ze – eventueel na doorverwijzing – zelf contact zoeken met Moef.

Een tweede aspect is dat de partners van samenwerkingsverband Neteland heel aanklampend werken. Dat wil zeggen dat iedere jongere een persoonlijke trajectbegeleider naast zich krijgt, die hem of haar versterkt en ondersteunt bij alle stappen op verschillende levensdomeinen. Die coach stippelt daarbij op maat een traject uit. Daarvoor ging Neteland in zee met ervaren instellingen zoals Arktos, het expertisecentrum voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties, of Emino, dat een geschikte job zoekt voor ongewone talenten.

Een groepje jongeren van Moef! Neteland op bezoek bij Nike in Laakdal.© RR

120 jongeren

Intussen zijn al 120 jongeren uit de regio Neteland in het traject gestapt, dat bij velen van hen nog volop aan de gang is. Tijdens een toonmoment voor hun familie, vrienden en professioneel netwerk tonen ze zelf met een kleine expo hoe ver ze staan. Zo zijn er onder andere foto’s te zien van verschillende bedrijfsbezoeken waarbij de jongeren zelf de handen mee uit de mouwen staken, van een kleine koffiezaak tot een groot distributiecentrum.

Uit de getuigenissen blijkt vooral dat Moef! een juiste aanpak heeft gevonden. Zo vertelt een alleenstaande mama hoe haar 24-jarige dochter Laura bij verschillende werkgevers ziek werd van de stress op het werk, omdat ze het niet aankon. “Moef! heeft een hele hoop stress van haar, maar ook van mijn schouders genomen. De coach helpt Laura met het maken van afspraken, om samen eens te babbelen of er tussenuit te zijn. Ook heeft Laura aan testen en proeven mee kunnen doen, waardoor ze nu een G-label heeft. Zo kan ze een job op maat zoeken. Moef! heeft mijn dochter zoveel gelukkiger gemaakt, op verschillende vlakken. Ze heeft weer zelfvertrouwen en hoeft niet meer op te boksen tegen de stress en tijdsdruk. Ik kan Moef niet genoeg bedanken.”

De jongeren gaan iedere maand langs bij de Herentalse Freinetschool Ibis om klusjes op te knappen.© RR

Leidinggevend

Ook Siggy voelt zich een ander mens nu hij na lang twijfelen de stap naar deelname aan Moef! heeft gezet. “Ik ben er begin dit jaar in gestapt. Sindsdien heb ik bij mezelf al verschillende talenten en positieve aspecten ontdekt, die me zekerder in mijn schoenen doen staan. Zo zijn we bij een schooltje in Herentals banken en speeltuigen in elkaar gaan zetten. De waardering die we daarvoor kregen van zowel de kinderen, leerkrachten als de ouders, en om te zien hoe de kleuters er van genoten, dat geeft heel veel voldoening. Maar tegelijk leerde ik dat ik graag met kinderen om ga en met mijn handen werk. Ik denk eraan om de stap richting de bouwsector te zetten.”

“Een ander aspect is dat ik door mijn 29 jaar de oudste van de deelnemers aan het traject ben”, zegt Siggy. “Daardoor kijken de andere jongeren naar mij een beetje als een leidinggevende. Daar probeer ik aan te beantwoorden door initiatieven te nemen en jongeren die een laag zelfbeeld hebben positief te benaderen en op te peppen. Daar bloeien niet alleen zij door open, ik groei er zelf ook door.”

De jongeren organiseerden vorig jaar een kerstbingo voor de senioren uit de buurt.© RR

arktos.be/nl/vorming/moefneteland

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Grobbendonk