Schepen Wouter Patho (N-VA)© rr

Gemeente biedt gratis boom aan elk gezin aan in Malle

Malle -

Geïnteresseerde Mallenaren kunnen gratis één boom per adres bestellen tussen 1 juni en 15 juli. Op zaterdag 25 november kan die dan afgehaald worden aan het gemeentemagazijn in de Nijverheidsstraat.

Kristin Matthyssen

Om de doelstellingen van het lokale klimaatplan te behalen, wil het gemeentebestuur van Malle meer bomen. Langs de straten, op pleinen, in nieuwe bossen en in tuinen. Daarom biedt de gemeente in het najaar één gratis boom per tuin aan. Klimaatschepen Wouter Patho (N-VA) hoopt dat Mallenaren hun tuin, buurt en gemeente massaal groener maken.

16.000 bomen erbij, 1 voor elke Mallenaar, is een ambitieus doel in het klimaat-en energieplan van Malle. Schepen Patho: “Bomen planten is dé oplossing om klimaatverandering te vertragen, biodiversiteit te herstellen én het is iets wat je zelf als individu kan doen. Het is de goedkoopste manier om CO2 vast te leggen. Malle bestaat voor een vierde uit bos en is daarmee een echt groene gemeente. Toch valt er nog heel wat natuurwinst te boeken op het openbaar domein, in nog nieuw aan te planten dorpsbossen en in onze tuinen. Bomen maken onze tuinen koeler tijdens warme zomers, vangen fijn stof op en maken ons gelukkiger. Ze vormen het eten en drinken voor insecten, vogels en andere organismen. Hun bladeren nemen we erbij en laten we in de herfst liggen. Ze zorgen voor natuurlijke bemesting. Er is eigenlijk geen enkele reden om geen boom te hebben in onze tuin.”

Het gemeentebestuur biedt negen soorten inheemse loof- en fruitbomen aan. “Het gaat onder meer om winterlinde, okkernoot, kersenboom en vlier. Ideaal voor de grotere, maar ook voor de kleine tuinen en voor een terras. We kiezen voor inheemse bomen en struiken omdat die optimaal aangepast zijn aan ons klimaat en bovendien beter bestand tegen ziektes. Ze dragen bij tot de biodiversiteit omdat ze vruchten en bloemen dragen die door allerlei insecten, waaronder bijen, zeer geliefd zijn.”

Geïnteresseerde Mallenaren kunnen één boom per adres bestellen tussen 1 juni en 15 juli. Op zaterdag 25 november kan die dan afgehaald worden aan het gemeentemagazijn in de Nijverheidsstraat.

Op www.malle.be vind je een bestelformulier voor Malle Boomt!, ook in de Malse Courant staat uitleg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners