© REUTERS

Vijf Franse militairen opgepakt in onderzoek naar 27 verdronken migranten en vluchtelingen

Het Franse gerecht heeft vijf militairen aangehouden in het onderzoek naar de dood van 27 migranten in november 2021. De Franse reddingsdiensten zouden meerdere noodoproepen hebben genegeerd terwijl de migranten verdronken in het Kanaal.

gli

Het incident van twee jaar geleden was het dodelijkste dat ooit heeft plaatsgevonden in het Kanaal. Gisteren werden uiteindelijk 10 verdachten, waaronder vijf Franse militairen, opgepakt. De militairen worden ervan verdacht een vijftiental noodoproepen te hebben genegeerd. De gearresteerden zullen binnenkort worden voorgeleid voor een onderzoeksrechter.

Uit het onderzoek is gebleken dat zowel de Britse als de Franse autoriteiten naar elkaar keken om een reddingsactie op poten te zetten, waardoor hulp uiteindelijk uit bleef. 27 migranten lieten het leven. Eerder getuigden militairen van de Franse zeereddingsdienst CROSS al dat ze die nacht “honderden, misschien zelfs duizenden” oproepen te verwerken kregen en dat ze door het gebrek aan middelen “prioriteiten moesten stellen”.

Het Verenigd Koninkrijk kondigde eind vorig jaar al aan dat de autoriteiten een man hadden gearresteerd die lid zou zijn van een georganiseerde misdaadgroep die de migranten naar het Verenigd Koninkrijk wilde vervoeren. Het Britse onderzoek naar de mislukte reddingsactie loopt nog.

Het tragische ongeluk leidde wel tot een versterkte samenwerking tussen de twee betrokken landen. Zo worden er tegenwoordig onder meer extra drones en politie ingezet die ervoor moeten zorgen dat de overtochten met kleine boten worden beperkt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER