Extreem gewelddadige drugsbende uit de Balkan opgerold, ook huiszoeking in cel Begijnenstraat: 37 verdachten opgepakt

Een extreem gewelddadige bende uit de Balkan die op grote schaal drugs- en wapenhandel voerde, is opgerold. Dat meldt de Europese politiedienst Europol. De organisatie had ook zijn tentakels in ons land, in de Antwerpse Begijnenstraat werd een huiszoeking uitgevoerd in een cel.

sare, jtp

Bij het neerhalen van de geëncrypteerde berichtendienst Encrochat en uit de vergaarde informatie van Operatie Sky bleek de voorbije jaren nogmaals dat criminele organisaties uit de Balkan alomtegenwoordig waren in het globale misdaadmilieu. Als reactie tegen die dreiging richtte de Europese politiedienst Europol vorig jaar de taskforce ‘Balkankartel’ op.

Dat Balkankartel kwam onlangs een criminele organisatie uit de Westelijke Balkan op het spoor. De bende, die volgens Europol het geweld niet schuwde, was betrokken bij grootschalige drugs- en wapensmokkel over heel Europa. Op woensdag 24 mei werd de organisatie opgerold bij een grootschalige politieactie in verschillende Europese landen.

Er werden simultane huiszoekingen uitgevoerd, onder meer in Antwerpen. De federale gerechtelijke politie voerde een huiszoeking uit in het arresthuis aan de Begijnenstraat, in de cel van Marko Z., Aleksandar I. en Miodrag M. Volgens onze informatie werden de drie Bosnische mannen begin maart opgepakt nadat ze op de Boomsesteenweg in Wilrijk werden onderschept. In hun wagen werd toen onder meer een wapen gevonden. Sindsdien zitten ze in voorarrest in de Begijnenstraat.

Aleksandar I. (links) en Marko Z. (rechts) zitten samen in de cel in de Antwerpse Begijnenstraat.© rr

Andere huiszoekingen waren er in Kroatië, Slovenië, Bosnië, Duitsland en Nederland. Bij onze noorderburen werd een garagebox die werd gebruikt om cocaïne op te slaan doorzocht.

“In totaal zijn 37 verdachten gearresteerd”, zegt de Europese politiedienst Europol. Daarbij ook de leider van de criminele organisatie, de Bosniër Dina ‘Caesar’ M. (37). Hij zit momenteel in Italië een celstraf van vier jaar uit. Vanuit zijn cel bleef hij de criminele handel en wandel van de bende aansturen. Volgens het Kroatisch ministerie van Binnenlandse Zaken werd de bende door M. begin 2022 opgericht.

Bendeleider Dina ‘Caesar’ M.© rr

Bij de huiszoekingen nam de politie 148.000 euro cash geld, 15 kilo coke, 11 kilo heroïne, 10 kilo hasj, 7 kilo marihuana en 3 kilo amfetamine in beslag, alsook 500 gram TNT met ontstekers op afstand en 18 vuurwapens – waarvan twee machinegeweren. De bende beschikte ook over verschillende valse identiteitsdocumenten en zelfs politie-uniformen.

© Europol

© Europol

© Europol

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen