De band begon als folkduo en groeide doorheen de jaren uit tot de zevenkoppige band die er nu staat.© Circo Maximo

Heistse band Circo Maximo lanceert nieuwe single ‘Geen Sportman’: “In een gocart een berg afrollen, denkend dat je Ayrton Senna bent”

Heist-op-den-Berg -

De Heistse band Circo Maximo heeft een nieuwe single met bijbehorende videoclip klaar. In Geen Sportman brengen de muzikanten een ode aan sporters die tot het uiterste zijn gegaan en halen ze herinneringen op aan lang vervlogen tijden toen ze zelf nog topsporter wilden worden. Voor de band is de single een eerste stap richting een volgend album. De videoclip is ingeblikt in het gesloten zwembad van Itegem en het ondertussen afgebroken zwembad van Heist-op-den-Berg. Voor de promoclip wisten ze sportcoryfeeën Alexander Doom, Jef Delen en Stefan Everts te strikken.

Kristof Van Rompaey

Circo Maximo begon meer dan tien jaar geleden als folkduo. In de loop der jaren sloten enkele vrienden aan. Zo ontstond de groep van zeven muzikanten die er nu staat. Sommigen van hen zaten nog samen in de kleuterklas, maar hun muzikale interesses groeiden pas veel later naar elkaar toe. “Omdat folk de lading niet helemaal meer dekt, omschrijven we onze muziek als Belgicana”, deelt de band mee. “Folkpop, country en bluegrass combineren we met Nederlandstalige teksten, of nog beter: Kempens dialect. Door de soms ongebruikelijke combinaties van instrumenten, zoals banjolele, cajon, ukulele, mandoline, resonatorgitaar, doedelzak, viool en meer, ontstaat een geheel waarvan intussen is gebleken is dat het niet alleen de pure folkliefhebber kan smaken.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Na de EP Belle Gigue in 2017 volgde in december 2019 een eerste volledig album: Bataklank. Dat jaar won Circo Maximo ook het Utrechts Kleinkunst Festival. Met Geen Sportman breit de band nu een vervolg aan het repertoire. “Toen we jong waren, wilden we zoals velen Rode Duivel worden, Wimbledon winnen of Olympisch goud rond onze nek hangen”, vertellen de muzikanten. “Maar door de jaren heen leerden we dat dit enkel is weggelegd voor mensen met een supertalent, een onweerlegbare drive om tot het uiterste te gaan. Dat was net niet voor ons weggelegd... in de sportwereld.”

Geschaafde ellebogen

Geen Sportman is onze ode aan die sporters die wél tot het uiterste zijn gegaan. Toen we jong waren keken we op naar internationale sterren als Maradonna, Senna, Ritsma en Tomba. En we weten maar al te goed dat we ook veel iconen hebben in eigen land. Enkele van hen zie je in ons promofilmpje voor de single.”

Tegelijk is het nummer een ode aan het jong zijn. “Over in een gocart een berg afrollen, denkend dat je Ayrton Senna bent en tien meter verder in de graskant belanden”, luidt het. “Over schaatsen als Ritsma op een vijver waarvan het ijs net niet dik genoeg bleek te zijn. Een ode aan jonge sportdromen, plezier met vrienden, geschaafde ellebogen en kapotte knieën. Kortom: herinneringen aan lang vervlogen tijden toen we allemaal nog topsporter dachten te worden.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van Brugge, Gent en Oostende tot Antwerpen, Diest of Hasselt, met af en toe een passage in Nederland: de zeven mannen van Circo Maximo toeren van dorpsfeesten tot festivals om te doen wat ze het liefste doen. “Zoals we in Geen Sportman zingen: ik zal altijd alles geven, ik zal er altijd wel voor gaan. Wij doen het dan niet op een sportterrein, maar op een podium.”

Het nieuwe nummer is inmiddels beschikbaar via alle streamingdiensten. (kvro)

www.facebook.com/circomaximomusic

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners