Open VLD en CD&V stappen samen naar de kiezer met huidig burgemeester Hugo Maes (CD&V) (links) als lijsttrekker. Schepen Wim Van Rossen (Open VLD) (rechts) zal de kartellijst duwen.© IF

Open VLD en CD&V trekken samen naar de kiezer: “Ons lot duidelijk aan elkaar koppelen”

Temse -

Open VLD en CD&V trekken bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in kartel naar de kiezer. “Met het kartel willen we de ingeslagen weg na de verkiezingen van oktober 2024 samen verder kunnen bewandelen”, zegt burgemeester Hugo Maes (CD&V).

Pieter Van Hecke

Temse wordt nu geleid door een coalitie tussen N-VA, CD&V en Open VLD. Deze laatste twee bundelen de krachten en willen in de legislatuur van 2024-2030 samen de gemeente besturen. “De regels voor de lokale verkiezingen zijn veranderd”, zegt burgemeester Hugo Maes (CD&V). “De grootste partij stelt de coalitie samen en de fractie met het meeste stemmen kiest de burgemeester. Ik wil graag mezelf opvolgen.”

Volgens de burgemeester was N-VA geen vragende partij om een kartel te vormen. “Ik heb een tijdje geleden een steentje opgeworpen, maar er was geen interesse. N-VA zal dit kartel wel betreuren, maar ze moeten dit begrijpen”, zegt Hugo Maes. “We hebben samen met Open VLD al vele grote projecten opgestart en verwezenlijkt. We zitten al sinds 1982 in een bestuurdersmeerderheid. Door deze kartelvorming willen we ons lot duidelijk aan elkaar koppelen. We willen samen de weg naar een mooier en aangenamer Temse kunnen voortzetten.”

Inhoudelijke affiniteit

“In de huidige legislatuur merkten we een grote inhoudelijke affiniteit tussen onze beide fracties”, zegt schepen Van Rossen (Open VLD). “De wil om wezenlijke verandering te realiseren voor Temse en hun inwoners bindt ons. We willen enkele grote, lopende projecten samen kunnen afwerken, zoals de hernieuwing van het straatbeeld in het centrum van Temse, de uitrol van de Amelbergasite en de afronding van het nieuwe woonzorgcentrum De Reiger.”

Lijsttrekker bij de verkiezingen wordt burgemeester Hugo Maes, die voor een nieuwe ambtstermijn gaat. Schepen Wim Van Rossen zal de kartellijst duwen.

N-VA alleen naar de kiezer

“De traditionele partijen CD&V en Open VLD nemen de vlucht vooruit en willen zich in kartel van hun macht verzekeren”, reageert schepen Lieve Truyman van N-VA, de huidige coalitiepartner. “Wij stappen daar niet in mee. Wij trekken naar de kiezer met een duidelijk programma. N-VA laat het aan de kiezers om te bepalen aan wie zij hun vertrouwen schenken.” Truyman zal de lijst trekken.

De N-VA-schepen geeft enkele voorbeelden van projecten die de handtekening van haar partij dragen: het behoud van de Boelwerfkraan, meer veiligheid voor de zwakke weggebruiker in Temse en het project Op Wielekes.

Of de kartelvorming een impact zal hebben op de huidige bestuursperiode, daarover zijn alle partijen het eens. “We blijven loyaal aan het bestuursakkoord. Voorlopig verandert er niets”, klinkt het unaniem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners