© REUTERS

Scholz klaar om contact met Poetin te hervatten “wanneer de tijd rijp is”

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz is klaar om het contact met de Russische president Vladimir Poetin te hervatten “wanneer de tijd rijp is”. Dat zei hij in een interview met het dagblad Koelner Stadt-Anzeiger. Hun laatste gesprek dateert van december.

blgBron: Belga

“Mijn laatste telefoongesprek is van een tijdje geleden. Maar als de tijd rijp is, ben ik van plan om opnieuw met Poetin te spreken”, aldus de Duitser. Wel zei Scholz over een oplossing van de oorlog dat “Rusland moet snappen dat er geen sprake kan zijn van een soort koude vrede, waarbij de huidige frontlijn de nieuwe grens tussen Rusland en Oekraïne zou worden”. Dit zou Poetins “criminele expeditie” legitimeren, volgens Scholz.

“Integendeel, er moet net een rechtvaardige vrede komen, en de voorwaarde daarvoor is de terugtrekking van de Russische troepen” uit Oekraïne, voegde hij eraan toe. De bondskanselier heeft wel niet verduidelijkt of hij dan ook het schiereiland Krim hiertoe rekent, dat sinds 2014 bezet is. Volgens Scholz moet Oekraïne hierover beslissen.

LEES OOK. Met aanvallen in Rusland zoekt Oekraïne de limiet op: “Makkelijker om de Oekraïense zaak te bepleiten als Kyiv de spelregels volgt”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER