© REUTERS

Communiceert ons brein straks rechtstreeks met computer? Elon Musk mag hersenimplantaten testen op mensen

Neuralink, een bedrijf van Elon Musk, heeft goedkeuring gekregen van de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten om hersenimplantaten te testen op mensen. Dat kondigde het bedrijf donderdag aan op Twitter.

blg

"Dit is een belangrijke eerste stap waarmee onze technologie op een dag veel mensen kan helpen", aldus het Californische bedrijf, eraan toevoegend "dat de werving voor de klinische proeven nog niet geopend is".

LEES OOK. Bedrijf van Musk wil binnen zes maanden goedkeuring voor revolutionaire hersenimplantaten

Neuralink werkte al langer aan een implantaat - zo groot als een muntstuk - dat in de schedel wordt ingebracht. Bedoeling is om via het brein rechtstreeks te communiceren met een computer. Elon Musk zei eind vorig jaar al dat er gesprekken bezig waren met de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA en verwachtte "binnen de zes maanden groen licht" voor een eerste test met mensen.

Neuralink wil via het implantaat slachtoffers van bijvoorbeeld amytrofische laterale sclerose (ALS) of een beroerte toelaten om te communiceren via hun gedachten. In proeven met apen konden de dieren bijvoorbeeld een computerspel bedienen met hun hersenen.

Het bedrijf van Musk is niet het enige dat zich bezighoudt met technologie om de werking van de hersenen te monitoren. Er wordt al decennialang wetenschappelijk onderzoek naar gevoerd. Maar de komst van Musk heeft er wel voor gezorgd dat andere investeerders interesse krijgen in het domein en het onderzoek sneller opschiet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER